Ufrivillig barnløshed

Ufrivillig barnløshed betyder, at man enten som enlig kvinde eller som par ikke kan få børn. I dag kan lægerne ofte finde ud af, hvad årsagen er til den ufrivillige barnløshed og dermed også behandle det efter et bestemt skema.

Når man som læge skal finde ud af, hvorfor et par eller en kvinde ikke kan få børn, opretter man først en medicinsk journal med en historie, hvor man lægger vægt på menstruationsforhold, tidligere graviditet og andre sygdomme. Herefter vil man nogle gange tage blodprøver for at se, om det passer at kvinden har det der hedder PCO eller manglende ægløsning eller stofskiftesygdomme, ligesom man også kan tilbyde kvinder en undersøgelse for om hun har åbne eller lukkede æggeledere. Ligeledes vil manden altid blive undersøgt for at se, om hans sædkvalitet er i orden. På baggrund af det kan man så vælge den rette behandling. Dog må man sige at hos 20-30 % af alle de par, der kommer i et fertilitetsforløb, finder man ikke nogen årsag til deres barnløshed. Vi har med årene fundet ud af, at kvinder der kommer senere og senere i alderen til behandling, også har det problem at æggene bliver dårligere og dårligere, således at det alene at være en ældre kvinde kan betyde, at de er ufrugtbare.

De uforklarligt barnløse vil man oftest prøve at lave stimulation på kvinden med tabletter og så sørge for at hun producerer æg på et bestemt tidspunkt, give hende en ægløsnende sprøjte og så inseminere med mandens sæd, så man er sikker på at æg og sædceller møder hinanden på det rigtige tidspunkt. Hvis de ikke bliver gravide ved dette indenfor 3-6 gange, vil man overgå til reagensglasbørnebehandling. Kvinder med dårlig æggelederfunktion, eller som har en mand med dårlig sædkvalitet, vil man lave reagensglasbørnebehandling på med det samme. Udover dette vil man selvfølgelig, hvis man finder en kvinde med PCO, sørge for at justere hendes vægt, hvis det er nødvendigt, eller give Metformin behandling eller anden behandling, som kan medføre en graviditet uden at de kommer på en fertilitetsklinik. Ligesom kvinder med stofskiftesygdomme kan have samme glæde af at få indstillet deres stofskifte.

Meget sjældent kan man hjælpe mænd med dårlig sædkvalitet. Der findes dog nogle enkelte, der har nogle hormonelle forstyrrelser, hvor netop dette gør at patientens sædceller igen bliver normale, når man giver ham hormoner.