Ægdonation

Ægdonation vil sige, at en kvinde giver en anden kvinde sine ubefrugtede æg.

Ægdonation finder sted i forbindelse med kunstig befrugtning. Ægdonoren kan være enten anonym eller åben efter den nye lov i Danmark, ligesom dobbeltdonation er tilladt i form af bare sæden eller ægget skal være åben donor, kan den anden være anonym.

Det er tilladt at behandle med ægdonation op til patienterne i Danmark fylder 46 år.

ÆGDONATIONSBEHANDLING – HVORNÅR?

Ægdonationsbehandling kan være en hjælp til kvinder, der ikke selv kan producere egne æg til befrugtning, hverken på naturligvis eller ved kunstig befrugtning.

Manglende kvalitet af æggene eller manglende ægproduktion kan skyldes tidlig overgangsalder, kromosomsygdomme eller efter fx kemoterapi.

Disse kvinder kan i dag hjælpes med ægdonation, hvad enten man er enlig, lever i lesbisk parforhold eller er heterosexuel.

AT MODTAGE DONORÆG:

Beslutning om modtage donoræg kan være svær, det er derfor vigtigt, at du/I tager jer tid til at overveje beslutningen.

Proceduren ved modtagelse af donoræg er forholdsvis simpel.

Før selve donationen er det vigtigt, at du er grundigt informeret om dit behandlingsforløb, det er noget vi sørger for.

Inden behandlingen med ægdonation begynder vil der blive foretaget grundige undersøgelser, ligsom mandens sædkvalitet vil blive undersøgt.

Når man skal modtages æggene, skal man i en forbehandling med det kvindelige kønshormon østradiol og progesteron, således at man efterligner den naturlige cyklus, hvor man får lagt æg tilbage.

Det er vigtigt at dette synkroniseres korrekt.

Der er 2 muligheder for ægdonation:

  • Ægdonation med æg fra udlandet
  • Ægdonation med æg fra Danmark

I Danmark er der lang ventetid på donoræg for danske kvinder og derfor har vi tidligere sendt en del patienter til udlandet mhp. donoræg.

Det er nu, med vores samarbejde med Eugin-klinikken i Barcelona, blevet muligt at foretage hele programmet for dem der skal modtage programmet her i Danmark og således kun sende sæden, enten donorsæd eller partnerens sæd til Barcelona. Her vil man udvælge ægdonoren efter de karakteristika som ligner den kvinde der skal modtage æggene. Når æggene er blevet befrugtet og blevet til blastocyster, vil de blive sendt tilbage til Danmark, hvor vi så kan lægge dem op.

Det er for parret en meget mere simpel og sikker metode end selv at rejse ud og tale med udlændinge.

Laboratoriet i Eugin er ISO-certificeret og godkendt af EU’s Vævsdirektiv og er i samarbejde med os blevet accepteret som en værdig og dygtig samarbejdspartner.

Eugin klinikkens ægdonationsprogram er et af verdens største og vi har et godt samarbejde med dem.

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Du skal komme ind på klinikken til os, hvor vi nøje vil gennemgå dokumenter og behandlingsregimer der skal foregå, ligesom vi vil screene dig og din eventuelle partner for sygdomme og høre hvilke ønsker I har til donor. Herefter vil der blive taget en del blodprøver for at sikre I er sunde og raske og kan modtage barnet.

Der kan evt. i tilfælde af I ønsker det også laves genetisk test, som kan matches med den donor der giver æggene og hermed kan man nedsætte risikoen ganske betydeligt for arvelige sygdomme.

Det skal dog understreges, at arvelige sygdomme er en meget lille risiko ved disse metoder.

Ventetiden på ægdonation via Eugin er under en måned, hvilket vil sige, at det er en meget simpel og let procedure.

Ægdonationen trin for trin vil således bestå af:

  • Konsultation her i klinikken, hvor vi tager alle blodprøver, I skriver under på alle dokumenter og får mundtlig og skriftlig forklaring på hvordan det hele foregår.
  • Herefter afleverer manden sædprøve, som inden for 3 uger vil blive sendt til Eugin i Spanien.
  • Inden for ca. 14 dage vil vi have æggene i Danmark, idet man har matchet en donor med karakteristika for manden og kvinden inden befrugtningen sker.
  • Når æggene er her i fryseren, vil vi sætte kvinden i gang med en stimulationsbehandling med tabletter, således at hendes livmoderslimhinde udvikler sig netop så det passer til æggenes udvikling og der vil blive foretaget transferering.
  • 14 dage efter transferering kan der tages blodprøve, for at se om kvinden er blevet gravid. Graviditetschancerne er uafhængig af modtagerens/recipientens alder, men alene afhængig afhængig af ægdonoren, som altid er under 35 år. Det vil sige graviditetsraten ved blastocysttransferering er næsten 50% pr gang. Meget sjældent lægger vi mere end én blastocyst op ad gangen netop fordi risikoen for tvillinger er så høj.

I kan læse mere her.

Bestil en gratis og helt uforpligtigende samtale med fertilitetslægen

KORT VENTETID! Udfyld formularen og vi vender tilbage snarest
Barnløshedsbehandling - udredning og forklaringer


Kort ventetid! Mandag til fredag 7:30 - 18:00 - Weekender 8:00 - 13:00
Vi har overenskomst med Sygesikringen. Copenhagen Fertility Center's priser og resultater
  • The International Society for Mild Approaches in Assisted Reproduction (ISMAAR)
Copenhagen Fertility Center
Lygten 2C
2400 København NV
Danmark

Tlf: (+45) 33 25 70 00
Fax: (+45) 33 25 70 05
  • Nyt fra fertilitetsklinikken