Mænds fertilitet er vigtig!

Er snakken om fertilitet kun for kvinder?

Der er mange myter om fertilitet og en af de værste er, - at det kun er noget kvinder tager sig af og bliver behandlet for. Eller værre, - det er kvindernes skyld, at man ikke kan få børn!

Mandlig infertilitet udgør næsten halvdelen årsager til fertilitets behandlinger.

Hvad er endnu værre er, at mandlig fertilitet falder hurtigere en kvinders i befolkningen. Vi har aldrig haft så mange mænd med dårlig sædkvalitet, som nu.

I den vestlige verden falder sædkvaliteten generelt og er nu ved at blive et større problem end kvindelig infertilitet.

Derfor er det også vigtigt at vi mænd er mere bevidst om denne problemstilling.

Hvad kan vi gøre?

  1. Blive bevidst om vores egen fertilitet tidligt i vores liv.

  2. Få gjort noget ved det.

Mænd bør hurtigt få undersøgt deres sædkvalitet, når de ønsker at få et barn med en kvinde. Denne regel med at vente og prøve et år er ikke befordrende for mandlig infertilitets behandling. Det er både nemt og billigt at få foretaget en sædprøve og er den i orden, ja så kan man fortsætte med at prøve, men er den dårlig, nytter de jo ikke at vente yderligere.

Bliv bevidst om vores egen fertilitet.

Det har aldrig været lettere at få testet sin sædprøve i Danmark. Man kan relativt billigt få den testet på ”Kits” der sættes på en iPhone (Exeed) eller få sin læge til at henvise til en fertilitetsundersøgelse.

Er man ung og sædprøven er i orden, så behøver man ikke være nervøs. Men ser man en dårlig sødprøve, er det jo vigtigt i en tidlig alder, at prøve at gøre noget ved det.

I mange tilfælde kan en livsstils ændring, men vægt, mad og rygestop med motion gøre meget. I andre tilfælde kan der være en bagved liggende medicins lidelse, som skal behandles.

Er manden i gang med at forsøge at få et barn er det jo vigtigt ikke at vente for længe med sædpørven, da et år ventetid kan nedsætte fertiliteten betydeligt, også for den kvindelige partner, og så måske ødelægge mulighederne for at få et barn. Få gjort noget ved det.

Hvis du som ung mand finder en årsag til en forringet sædkvalitet kan man jo gøre noget ved det med livsstil og måske medicin. For andre gælder det om hurtigt at få en sædportion frosset, for at kunne anvende den senere til at få sit eget biologiske barn.

Det er derfor vigtigt både for dig som man men også din kvindelige partner at I får talt om din situation som mand.

Reference: