Risiko for barnløshed hos kvinden

Risikofaktorer for kvinder

Helbredgenerelt

Følgende faktorer kan påvirke kvindens evne til at ovulere, blive gravid eller bære en graviditet til fødsel:

Alder

Selvom din fertilitet ikke synes at være nedsat nu, husk på at fertilitet nedsættes med alderen. En kvinde sidst i 30’erne er 30 % mindre fertil end da hun var i begyndelsen af 20’erne. Kontakt din læge hvis du er over 30 år og har forsøgt at blive gravid i 6 måneder eller mere.

Seksueltoverførte sygdomme

Nogle kønssygdomme kan være asymptomiske. De bliver overført lettere til kvinder end mænd, og kan føre til bækkenbetændelse hos kvinder og betændelse i bitestiklen hos mænd. Komplikationerne er mere udtalte hos kvinder, som fx ardannelse, abort, sammenvoksning, manglende fri passage i æggestokkene og graviditet uden for livmoderen. I sidste ende kan infertilitet blive en konsekvens af kønssygdomme. Risikoen kan mindskes ved:

Betændelse i æggelederne

Betændelse i æggelederne tegner sig for ca. 20 % af infertilitets behandlingerne. Hvis du har problemer med at blive gravid eller er bekymret om dine fremtidige chancer, husk da at fortælle din læge om du har haft:

Husk, brug af kondom kan være med til at forebygge udbredelsen af kønssygdomme. Hvis du har en infektion, skal din partner også behandles. En gynækolog kan undersøge din livmoder og æggeledere ved en HSG (hysterosalpingografi).

Endometriose

Endometriose er en sygdom, hvor der findes væv udenfor livmoderen; på ovarierne, æggelederne og ofte på blæren eller i tarmen. Sygdommen kan opstå hos menstruerende kvinder i alle aldre, inklusiv hos teenagere. Sammenhængen mellem endometriose og infertiliteter er ikke helt klar, men opdages det tidligt, kan det kontrolleres og fertiliteten kan opretholdes. Hvis du har følgende symptomer, kan du fortælle din læge om disse:

Endometriose er arveligt, så det er vigtigt at fortælle din læge hvis din mor eller søster har symptomerne eller er blevet diagnosticeret med sygdommen. Sygdommen kan dog være uden symptomer og kan opdages ved en undersøgelse som hedder laparoskopi.

Læs om risiko for barnløshed hos manden

Læs om risiko for barnløshed hos begge køn