Risiko for barnløshed hos både manden og kvinden

Risikofaktorer

Mange af risikofaktorerne er de samme for både mandlig og kvindelig infertilitet.

Disse omfatter:

Alder

En kvindes alder kan påvirke hendes fertilitet. I en alder af 40 år er kvindens chance for graviditet faldet fra 90% til 67 %. I en alder af 45 år falder chancen for at blive gravid til 15 %. Infertilitethos ældre kvinder kan skyldes en højere risiko for abnorme kromosomer, som kanforekomme i æggene når de ældes. Ældre kvinder har også oftere helbredsproblemer, som kan have indvirkning på deres fertilitet. Risikoen for abort er også meget større hos ældre kvinder.

Følelsesmæssige faktorer

Depression og stress kan have en direkte effekt på hormonerne, som regulerer reproduktionen og influerer på sædproduktionen eller ovulation.

Arbejds- eller miljøfaktorer

Studier indikerer, at lang tids udsættelse for mental stress, høje temperaturer, kemikalier, radioaktivitet eller høj elektromagnetisme eller mikrobølgeudstråling kan nedsætte fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Ubeskyttet sex

Mange sexpartnere og ubeskyttet sex kan øge risikoen for seksuelt overførte sygdomme, som kan forårsage infertilitet hos både mænd og kvinder.

Rygning

Rygning kan øge risikoen for infertilitet hos kvinder og kan nedsætte sædproduktionen hos mænd.

Alkohol

Selv et moderat indtag af alkohol – ca. 5 genstande om ugen – kan påvirke befrugtningen.

Overvægt

Fedt på kroppen på over 10-15 % af det normale, kan øge østrogenindholdet i kroppen og forstyrre den reproduktive cyklus.

Undervægt

Mangel på fedt på kroppen på 10-15 % under normalen kan fuldstændig nedsætte den reproduktive proces.Kvinder i risikogruppen omfatter kvinder med spise forstyrrelser som anoreksi eller bulimi, og kvinder på en meget lav kalorie- eller streng diæt. Inkarnerede vegetarer kan også opleve infertilitetsproblemer grundet mangel på vigtige næringsstoffer som vitamin B-12, zink, jern og folinsyre. Maratonløbere, dansere og andre som dyrker ekstrem sport er mere udsat for uregelmæssigheder i deres menstruation og deres infertilitet.

Læs om risiko for barnløshed hos kvinden

Læs om risiko for barnlæshed hos manden