Risiko for barnløshed hos både manden og kvinden

Risikofaktorer

Mange af risikofaktorerne er de samme forbåde mandlig og kvindelig infertilitet.

Disse omfatter:

Alder

En kvindes alder kan påvirke hendesfertilitet. I en alder af 40 år er kvindens chance for graviditet faldet fra 90% til 67 %. I en alder af 45 år falder chancen for at blive gravid til 15 %. Infertilitethos ældre kvinder kan skyldes en højere risiko for abnorme kromosomer, som kanforekomme i æggene når de ældes. Ældre kvinder har også ofterehelbredsproblemer, som kan have indvirkning på deres fertilitet. Risikoen forabort er også meget større hos ældre kvinder.

Følelsesmæssige faktorer

Depression og stress kan have en direkte effekt på hormonerne, som regulererreproduktionen og influerer på sædproduktionen eller ovulation.

Arbejds- eller miljøfaktorer

Studier indikerer, at lang tids udsættelse for mental stress, højetemperaturer, kemikalier, radioaktivitet eller høj elektromagnetisme ellermikrobølgeudstråling kan nedsætte fertiliteten hos både mænd og kvinder.

Ubeskyttet sex

Mange sexpartnere og ubeskyttet sex kan øge risikoen for seksuelt overførte sygdomme ,som kan forårsage infertilitet hos både mænd og kvinder.

Rygning

Rygning kan øge risikoen for infertilitethos kvinder og kan nedsætte sædproduktionen hos mænd.

Alkohol

Selv et moderat indtag af alkohol – ca. 5genstande om ugen – kan påvirke befrugtningen.

Overvægt

Fedt påkroppen på over 10-15 % af det normale, kan øge østrogenindholdet i kroppen ogforstyrre den reproduktive cyklus.

Undervægt

Mangel på fedt på kroppen på 10-15 % under normalen kan fuldstændig nedsætte den reproduktive proces.Kvinder i risikogruppen omfatter kvinder med spise forstyrrelser som anoreksi ellerbulimi, og kvinder på en meget lav kalorie- eller streng diæt. Inkarnerede vegetarerkan også opleve infertilitetsproblemer grundet mangel på vigtige næringsstoffersom vitamin B-12, zink, jern og folinsyre. Maratonløbere, dansere og andre som dyrkerekstrem sport er mere udsat for uregelmæssigheder i deres menstruation og deresinfertilitet.

Læs om risiko for barnløshed hos kvinden

Læs om risiko for barnlæshed hos manden

Vi har hjulpet 11.045 børn til verden
siden 1983

Vi har åbent 365 dage om året

Vi har nødtelefon 24 timer i døgnet