Her kan du se konsekvensen af at vente

Kvinder over 35 års alderen skal ikke vente længe på fertilitetsbehandling.

Det er vigtigt at komme i behandling hurtigt.

American College of Obstetrics and Gynaecology /ACOG) definerer ældre kvinder i fertilitets behandling som kvinder over 35 år. Alder har en stor indflydelse på fertiliteten. De anbefaler at kvinder over 35 år bør komme til undersøgelse og behandling inden for ½ år og er man over 40 år skal man undersøges og starte behandling hurtigere.

Det er kritisk for kvinder over 35 år at vente for længe på undersøgelse og evt. behandling for barnløshed, da fertiliteten falder hurtigt med stigende alder efter 35 års alderen.

Ventetiden i offentlige klinikker lige før COVID-19 epidemien i Danmark er opgjort af Sundhedsdatastyrelsen se nedenfor. Her ser man at på Sjælland er der en venetid mellem 18 og 52 uger før Corona krisen !

Ventetiden i private klinikker i hele Danmark er gennemsnitligt et måned, men her har mange allerede ventet i det offentlige længe.

Det er vigtigt for patienterne at forstå konsekvensen af at vente for længe. Der findes allerede nu ret solide undersøgelser, som netop kan beskrive konsekvensen af at udskyde sin fertilitetsbehandling.

Man skal dog tage nogle af tallene med forsigtighed, da mange af disse tal bygger på sunde og raske kvinder, ikke lov respondere og patienter som ikke har gennemgået mange behandlinger med f.eks inseminationer inden IVF. Her vil ventetiden være endnu mere kritisk for den enkelte patient

Ser man på fald i fertilitet som en funktion af en 30 årig sund og rask kvindes fertilitet, så er undersøgelserne gode, men lidt skræmmende for kvinder over 35 år.

Fra 30 års alderen til 35 års alderen falder fertilitets kvotienten fra 1,0 til 0,45, altså til det halve. Fra 35 års alderen til 40 års alderen fra 0,50 til 0,15 altså endnu et fald på 60 %. Fra 40 års alderen til 43 år endnu 50 % fald i fertiliteten. Eller sagt med andre ord:

Din fertilitet falder til 25 % af hvad den var som 35 årig når du når 40 årsalderen og yderligere og yderligere 50 % de næste 3 år til 43 årsalderen. Man kan også sige ens muligheder for at få et barn når man er rask falder med 10 % om året efter kvindens 35 års alder.

• Chancen for at blive gravid når man er 30 år er sat til 1,00

• Chancen for at blive gravid når man er 35 år er faldet til 0,45

• Chancen for at blive gravid når man er 40 år er faldet til 0,15

• Chancen for at blive gravid når man er 43 år er faldet til 0,05

Den største mængde af patienter i det offentlige har en gennemsnitsalder på under 35 mens det i den private sektor er tæt på 38-39 års alderen. Samlet gennemsnitsalder for alle fertilitets behandlinger er 36 år (Rigets tilstand 2018, Dansk Fertilitetsselskab).

Ventetiden er derfor kritisk.

Dette behøver ikke for alle at betyde de ikke får børn, men at der skal flere behandlinger til og nogle stopper eller fortsætter i ægdonations programmer. Alt sammen noget der fordyrer og yderligere belaster sundhedssystemet og den enkelte patient.
Når man ser på IVF behandlinger så bekræftiger tallene det samme.

Et stort fald i graviditetschancerne med den stigende alder.

Chancen for at blive gravid ved forskellige aldre i IVF behandling ved 1 ivf forsøg Kvinder under 30 år 40 % Kvinder mellem 30 – 35 år 38 % Kvinder mellem 36 – 37 år 25 % Kvinder på 38 år 19 % Kvinder på 39 år 9 % Kvinder på 40 – 44 år 5 %

Derfor er hvert måned på en venteliste kritisk for patienter I barnløshedsbehandling. Svend Lindenberg 15.05.20