Er genetisk screening godt ved IVF behandling ?

Skal man teste æggene før de lægges op?

Nu er der så mange nye genetiske test, hvorfor tester vi så ikke?

19-02-19

Svend Lindenberg

Mange mennesker spørger os på fertilitetsklinikken hvorfor vi ikke laver genetisk screening af alle æg inden de bliver lagt tilbage. Så kan man jo undgå genetiske sygdomme og også sorterer de dårlige kromosomfejls æg, der jo findes så mange af?

Spørgsmålet er reelt og nu er der endeligt kommet en ordentlig stor videnskabelig undersøgelse, som belyser dette problem grundigt.

I dette grundige studie undersøgte man 600 patienter i fertilitet behandling for kromosom fejl i deres æg og sammenlignede dem med andre patienter der på alle måder gennemgik den same behandling men ikke fik lave genetisk undersøgelse af æggene.

Resultatet var at for den enkelte æg udtagning var at for kvinder under 38 år havde man dårligere resultater hvor de gennemgik genetisk screening. For kvinder over 38 år var resultaterne de samme og kun ved oplægning af en testet blastocyst var resultaterne her bedre per transfer men ikke per æg udtagning.

Dette er vigtigt at fortælle vores patienter, at genetisk screening af patienterne ægs ikke forbedre deres chancer, måske forringer dem og er meget dyrt.

Derfor foretager Copenhagen Fertlity Center ikke genetisk screening på æg.

Reference:

https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/34/2/268/5219186