Sperm DNA undersøgelser

Sædcelle DNA undersøgelse, hjælper det i fertilitets behandlingen ?

Mange par og mænd spørger om, der ikke findes bedre analyser af mænds fertilitet end almindeligt sæd prøve. Ved den almindelige rutine undersøgelse af mandens sæd undersøger man for antallet af sædceller, antallet normal i udseende og bevægeligheden. Mange avancerede metoder er så lagt ind i dette, f.eks. hvordan sædcellen bevæger sig og meget mere. Med mænd med uforklarlig barnløshed giver denne almindelige sæd analyse ikke mange svar på hvad man så skal gøre.

Her har man så ved forskellige metoder prøvet at se på sædens arvemasse med forskellige analyser. En af de mange er at se på skader på arvemassen også kaldet DNA fragmentations test.

Allerede for næsten 20 år siden arbejde vi på klinikken med dette problem og etablerede analyser for DNA fragmentation. Dr. Med Erik Høst var den gang ansat og vi fandt enkelte gruppe af mænd med uforklarlig barnløshed, der kunne have glæde af analysen. Samme fund er set ved f.eks. heste og tyre.

Alligevel har metoden ikke slået igennem i mange klinikker til analyse af mænds sæd. Man kan spørge sig hvorfor?

En af årsagerne er den måde vi i Danmark behandler uforklarligt barnløse par på.

Normalt når vi skal behandle et par med uforklarligt barnløshed starter vi med almindeligt insemination, der jo er meget simpelt og let. Her opnår en stor gruppe af parrene en ønsket graviditet inden for 3 behandlinger. Herefter anbefaler man IVF behandling til uforklarligt barnløse. Her opnår også en stor del en ønsket graviditet. På denne måde er det svært at se en plads for yderligere besværlige og dyre analyser på mænds sædkvalitet.

Man har ikke med overbevisende undersøgelser set at Sperm DNA fragmentations analyser forbedre behandlingen, når vi gør som i Danmark