Overvægt og fertilitetsbehandling

Overvægt og fertilitet.

Det er klart at overvægt både for manden og kvinden har betydning for fertiliteten men hvad er det rigtige at gøre? Der er flere forhold man skal tage hensyn til ved overvægt og de er forskelligt for mande og kvinden:

For kvinden:

Der er 3 mål ved fertilitetsbehandling af overvægtige:

1) Er man overvægtig er den største effekt for at forbedre fertiliteten at kvinden taber 11 % af sin udgangsvægt. Ved dette vægttab får man maksimalt ud af hormon ændringerne ved fedme og fertiliteten stiger betydeligt. Dette er så ikke ensbetydende med at man skal stoppe vægtreduktionen, hvis man kan, men det er et godt mål.

2) Kan en overvægtig kvinde nå et BMI på 35 eller lige under, er der ikke normalt medicinsk grunde til at afstå for fertilitetsbehandling, hvis kvinden ikke kan komme længere ned. Det er stadigt en fordel ved at fortsætte vægttabet med fertilitetsbehandling kan starte. Man skal jo opveje effekten og risikoen for en fertilitetsbehandlingen og graviditeten overfor det, - at kvindens fertilitet falder med alderen. Nogle gange kan man så ikke vente længere netop pga. kvindens alder. Således bør man ikke alene på baggrund af en vægt over et BMI på 35 nægte en fertilitetsbehandling i denne situation hos ældre kvinder.

3) Når man under en BMI på 28 er der ingen bekymringer, men dette mål må ikke være bestemmende for start på en behandling, hvis kvinden er ældre og det vil tage for lang tid eller umuligt for at opnå dette vægttab.

For manden:

1) Her er overvægt mere et generelt problem fra væg over 28.30 i BMI. En hvilken som helts vægt reduktion er vigtig Både sædmængden, koncentrationen af sædceller og kvaliteten af sædceller øges ved et vægttab. Her kan man også ligesom hos kvinden se en effekt af bare forbedre livstil med motion og sundere diæt (ingen rygning) etc. Faktisk ser man en del infertile mænd live fertile bare ved disse få men effektive råd.

2) Også her gælder reglen om at en 11 % vægt reduktion har den maksimale effekt på fertiliteten.

Derfor har vi på Copenhagen Fertility Center det tilbud at alle overvægtige ufrivilligt barnløse kan komme til rådgivning og planlægning af deres behandling. Vi stiller op med råd, diætist og evt. medicinsk behandling for at nå vores mål. Ved mødet her i Hamburg er det fastslået at selv små vægtændringer er vigtige og grænserne for vægten ikke altid er det vigtigste ved fertilitetsbehandling. Det er vigtigt at se på hele mandens og kvindens situation og ikke vente for længe med at få børn, når alderen er omkring 35-40 år.

Du kan læse mere her:

https://academic.oup.com/hropen/article/2017/2/hox009/4049574

Det er også sagt på engelsk:

"One cannot assume that weight loss is achievable for everybody. Dropout is a considerable problem with lifestyle intervention, with less or no weight loss as a consequence (Mutsaerts et al., 2013). As noted by the Task Force Ethics and Law of ESHRE in 2010, women who have attempted weight loss without success should not be excluded from fertility treatment since, as we have shown, there is no justification for such a policy (Dondorp et al., 2010).

Altså, det er vigtigt med god rådgivning og indsigt I overvægtiges situation og ikke nægte fertilitetsbehandling alene på baggrund a for høj BMI.