Millionbesparelser at hente for Region Hovedstaden, men ingen handler

Region Hovedstaden kan spare op mod otte millioner kroner om året på inseminationsbehandlinger. Trods positive resultater i andre regioner er proceduren uændret i Hovedstaden, og ventelisterne er de længste i landet.

En beregning lavet på baggrund af tal fra blandt andet Indenrigs- og Sundhedsministeriets viser, at Region Hovedstaden kan spare otte millioner kroner årligt ved at udlægge inseminationsbehandlinger til privatpraktiserende gynækologer. Ændringen vil ikke kræve en lovændring, da de pågældende speciallæger allerede har overenskomst med sygesikringen og bliver auditeret og kvalitetssikret af styrelsen for patientsikkerhed på lige fod med hospitalerne.

På den baggrund undrer det os hos Copenhagen Fertility Center, at der ikke bliver handlet. Vi mener, at en praksisændring ikke kun vil spare regionen millionudgifter. Det vil også være en direkte fordel for patienterne.

”Hvis man giver sig til at regne på, hvor behandlinger er billigst, er speciallægeklinikkerne ofte billigere end sygehusene. Derfor giver det også mening i sundhedsvæsnet at kigge på, hvor man får mest mulig behandling for pengene, og hvordan vi kan bringe den almindelig specialiseret behandling så tæt på borgerne som muligt.” - Svend Lindenberg, speciallæge i gynækologi og direktør hos Copenhagen Fertility Center.

”Når man begynder at tale om privatpraktiserende klinikker, er der opstået en tendens til, at man ser praktiserende læger spinde guld på patienter, der videresendes fra det offentlige. Men det er slet ikke det, denne sag handler om. Vi er under sygesikringen, og udfører det samme stykke arbejde som de offentlige fertilitetsklinikker, og faktum er, at vi kan gøre det billigere. Så helt lavpraktisk er det simpelthen logik for perlehøns, at man bør tage handling.” - Svend Lindenberg.

Kraftig afkortning af ventelister I Region Syddanmark har man arbejdet med optimering af sundhedsvæsnet og kigget på, hvordan man bedst og hurtigst løser opgaverne. Visitationsregler betyder, at gynækologisk speciallægepraksis foretager inseminationsbehandling på vegne af sygehusene. Det rykker behandlingen tættere på patienterne, regningen bliver billigere og ventetiden nedbringes. Det har betydet, at for patienter bosiddende i Region Syddanmark er ventetiden for inseminationsbehandling stort set ændret, men ventelisterne i Region Hovedstaden er væsentlig længere.

”De markant kortere ventelister og generelt positive resultater, man har opnået i Region Syddanmark, betyder, at man vil kunne få langt flere igennem systemet hurtigere, hvilket vil være en gevinst for både sundhedsvæsnet, samfundet og patienterne. Vi har rundt regnet 14 dages ventetid på behandling. For mange, der går i behandlingen, er tiden en faktor. Samtidig vil man i Danmark gerne have flere fødte børn, og i Danmark vi er blandt de bedste i verden til fertilitetsbehandling, så det burde jo ligge lige til højre benet for regionen at ændrer den gældende procedure.” - Svend Lindenberg.