Kan det betale sig at fryse alle æg og få dem lagt op i de næste cykli?

Mange klinikker i verden - også i Danmark - tilbyder det vi kalder total frys. Her stimulerer klinikken kvinden til IVF med kraftig medicin og så i stedet for at lægge æg op i den samme cyklus lægger man alle æggene efter befrugtning i fryseren.

Dette gør man for at undgå overstimulation, når man giver så meget medicin og for at undgå at lægge æg op når livmoderslimhinden måske ikke er så god.

Det har nu vist sig en meget stor undersøgelse med næsten 800 kvinder, hvor man sammenlignede æg udtag og oplægning i den friske cyklus overfor kvinder, hvor man fryser alle æggene og lægger dem op senere.

Det viser sig nu at for de fleste kvinder, kan dette ikke betale sig. Resultaterne er de samme og man bliver hurtigere gravid ved at stimulere normalt og oplægge æggene i den friske cyklus. Men endnu mere interessant er det at det er dyre både kvinden at få behandling med total frys.

Ledende klinikker i verden inklusiv vores egen og forskningsdirektøren fra Eugin anbefaler derfor ikke at udsætte patienterne for total frys uden det er i specielle situationer, hvor man mistænker overstimulation.

Er du interesseret kan du læse den originale artikel her: https://academic.oup.com/humrep/advance-article-abstract/doi/10.1093/humrep/dey253/5079013?redirectedFrom=fulltext

Eller komme forbi til en samtale med os.