Fryse æggene tidligt kan betale sig

Hvem skal eller vil have deres æg frosset for senere fertilitetsbehandling, - eller hvad skal man gøre med ”Social Freezing”?

Der er mange meninger om ”egg freezing” i dag. Nogle mener man ikke skal tilbyde dette og andre siger det virker godt. Hvad skal den enkelte kvinde mene om dette?

I en nyligt publiceret artikel af blandt andre professor Bart Fauser kan man få lidt indblik i denne diskussion og forstå de råd mange giver på forskellige fertilitetsklinikker.

I dag ved vi at hver gang man udtager et æg fra en kvinde under 35 år er der en chance på ca. 8 % for at få et barn ud af dette. Her siger modstandere af æg frysning at disse resultater er alt for små og man ikke skal gøre dette. I modsætning til andre som anbefaler proceduren idet man ofte tager flere æg ud og det netop giver en chance for en graviditet når kvinde bliver over 40 som er langt højere end den kvinden ville have uden nedfrosne æg. Andre har opgivet at det er under 10 % af de kvinder, som får nedfrosset æg der i virkeligheden kommer tilbage for at få æg, og derfor skal man ikke anbefale denne teknik. Men det de glemmer, er at over 8 % af de kvinder, der får frosset æg ned få børn ved naturligt samliv inden de får behov for de frosne æg. Det har således været en forsikring for dem, og de fik ikke brug for dem. I den meget grundige gennemgang som professor Fauser skriver om må man sige at konklusionen er at : Ja unge kvinder får en ekstra mulighed ved at fryse deres æg ned og resultaterne for de kvinder som så kommer i den situation at de skal bruge dem senere har en betydeligt højere chance for a få et barn end ved at bruge sine egne æg i en høj alder. Derfor kan nedfrysning af lg hos kvinder være en god ide, hvis de ønsker at bevare deres fertilitet og ikke lige nu vil have børn.

Du kan læse mere om hvorfor det kan være en god ide at fryse din æg ned , hvis du ønsker at bevare din fertilitet.

https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(18)30396-1/fulltext

Svend Lindenberg 31.10.18