Mere end 7 mill børn født efter fertilitetsbehandlinger i Verden

Ja IVF er sikker og børnene er sunde, men !

Svend Lindenberg

18-02-2019

Nu er der født mere end 7 millioner børn efter IVF metoden og i mange lande er mellem 2-6 % af en fødselsårgang netop lavet på en fertilitetsklinik.

Det er derfor nu muligt at se mere samlet på de mange videnskabelige analyser af de børn som er født efter fertilitetsbehandling. I et flot arbejde som blandt andet Professor Anja Pindborg fra Danmark har været med til har man set på de risici der er for børn og mødre efter fertilitetsbehandling.

Og overordnet må man konkludere, at der er en meget lille risiko for de børn som fødes efter fertilitetsbehandling sammenlignet med børn, der er kommet til verden uden fertilitetsbehandling.

Der hvor man ser en lille øget risiko er når der lægges flere end et æg tilbage, hvor der ses flerfoldsgraviditeter. Flerfoldsgraviditeter kan have deres egne problemer fordi to eller flere fostre ligger i samme livmoder. Dette har man dog prøvet at dæmme op for ved at indføre, at man ikke oplægger mere end et æg ad gangen. Her har Norden og specielt Sverige været langt fremme.

Men der kan stadigt også være en risiko ved at stimulere med for høje doser medicin og foretaget ukritisk blastocyst dyrkninger.

Konklusionen er derfor at IVF og andre fertilitetsbehandlinger er meget sikker, men man stadigt skal anvende så simple teknikker som muligt og så lidt medicin som man kan.

Reference.

https://academic.oup.com/humupd/advance-article/doi/10.1093/humupd/dmz001/5316072#.XGgTumiXgI0.twitter