IVF tæt på patienten uden ventetid

Udviklingen i avanceret fertilitetsbehandling i Danmark.

Siden det første IVF barn blev født i 1983 har udviklingen gået meget stærkt.

I dag behandler vi i Danmark med IVF (Reagensglasbehandling) 12.600 behandlinger hvoraf halvdelen på offentlige sygehuse og halvdelen på speciallæge klinikker. Udover dette foretages der 17.000 inseminationer hvor størstedelen foretages i speciallægepraksis. Ca. 3000 IVF behandlinger foretages på udenlandske patienter alene i Speciallægepraksis ligesom 5000 inseminationer også foretages på udenlandske patienter i speciallæge praksis.( Dette øger indtægter og arbejdspladser i Danmark)

Næsten hver 10. barn i Danmark er født efter en behandling på en offentlig eller privat fertilitetsklinik.

Udviklingen inden for de den avancerede fertilitetsbehandling har gjort den simplere og lettere for patienterne. En større og større del af behandlingerne foretages nu nært på patienterne uden ventetid og på tidspunkter patienterne kan komme, nemlig sent eller tidligt på dagen i Speciallæge praksis.

En meget stor del foretages over Sygesikringen. Her opnår samfundet en betydelig besparelse i forhold til samme behandling på dyre sygehuse. Dette har længe gældt for den simple inseminationsbehandling.

Avanceret fertilitetsbehandling som IVF (reagensglasbehandling) er nu udviklet og forsimplet til en ambulant og skånsom behandling. På linje med mange andre behandlinger bør den derfor flyttes fra de dyre sygehuse ud til den nære speciallæge, der udmærket kan behandle disse patienter.

Dette er sket med mange andre behandling inden for sygehusvæsenet. Der findes ingen økonomiske argumenter for at udvide det offentlige sygehus tilbud til avanceret fertilitetsbehandling på sygehusene, når det letter uden ventetid og nært på patienterne kan foretages i speciallæge praksis.

Specielt den besværlige tilgang for patienterne til Sygehusene og den lange ventetid skaber problemer og fordyrer behandlingerne unødvendigt.

Styrelsen for Patient Sikkerhed har siden 2007 kontrolleret og akkrediteret speciallæge praksis med fertilitets behandling en god indikator for den høje kvalitet i speciallæge praksis.

Svend Lindenberg 17.10.19