Kan man lave insemination med dårlig sæd?

Kan man inseminere når manden har dårlig sæd ?

Det korte svar er ja, men de er flere andre forhold man skal tage hensyn til.

Ved insemination forsøger at at opnå en graviditet ved at placerer en så stor mængde sædceller i kvindens æggeledere præcist når hun har ægløsning for at optimere chancerne for at blive gravide. Det er oplagt at de kvinder, der ikke har ægløsning som f.eks. kvinder med PCO let bliver gravide når man med medicin stimulerer hende til at have ægløsning, ofte med mere end et æg, og samtidigt placerer sædceller i æggelederen. Men når kvinden har normal æggeløsninger og manden nedsat sædkvalitet kan det så lade sig gøre?

Ja i de tilfælde, hvor laboratoriet efter oprensning af sædprøven kan få 1 mil levende sædceller til insemination. Hos normale mænd med normal sædkvalitet er dette tal over 10-15 mill sædceller efter oprensning.

I en stor undersøgelse her på klinikken og ved Genk Universitet hos Professor Willem Ombelet ser vi samstemmende, at selv ved så lav sædkvalitet får man graviditeter. Ja det har vist sig at mindst 3 inseminationer er fornuftigt at gøre før man foreslår IVF med mikro insemination.

Disse undersøgelser støtter dog også den beslutning, at kan man ikke opnå over 1 mill levende sædceller til insemination skal man lave IVF med ICSI.