Ny viden om slankekur der virker

Hvordan kan man tabe sig og holde vægten bagefter?

Væsentlige punkter at vide inden man går i gang med en slanke kur.

Årsagen til overvægt involverer to beslægtede men forskellige processer:

  1. vedvarende positiv energibalance (energiindtag er større end energi forbrug) og

  2. nulstilling af kropsvægten “sætpunkt” til en øget værdi. Den sidstnævnte proces forklarer, hvorfor vægt tabt gennem ændringer i diæt og/ eller livsstil har en tendens til at blive genvundet over tid. Dette er en vigtig hindring for effektiv fedme-behandling. Faktisk tager mere end 90 % af de, der gennemgår et vægttab, på igen til samme vægt eller højere end udgangsvægten.

Hvordan denne øgede kropsvægt bliver fasthold, ved vi meget lidt om, men det forårsages af mekanismer i hormonerne, tarmens bakterier og hjernen. Derfor er det svært at tabe sig.

Diæters indflydelse på fedmerisiko forklares i vid udstrækning af dens virkning på kalorieindtagelse snarere end af ændringer i enten energiforbruget eller de indre hormonelle og stofskifte mekanismer. Sagt på en anden måde, “en kalorie er en kalorie.

Når man som læge og overvægtigt patient står med denne viden, er det lettere at forstå, at fedme er en sygdom og ikke en tilstand, patienten er skyld i selv. Ligeledes kan patienten hellere tage ansvaret for behandlingen af vægttabet alene. Dette er en lægelig opgave.

Man kan forstå at kalorieindtaget skal ned, og energi forbruget skal op. Dette løses i samarbejde med f.eks. en diætist, hvor man med simple midler kan reducere kalorieindtaget. Det er dog ofte svært at gennemføre, og kneb med ”Keto-kost” etc. kan være en af vejene. Faktisk er nedsættelse af indtaget af kalorier meget mere effektivt end motion i denne balance. Motionen kan på andre punkter hjælpe i processen ved at ændre kroppens bakterier i tarmen og på mange af de immunologiske reaktioner, der også er med til at holde vægten oppe.

Men meget sjældent kan man holde vægten nede eller få den ned uden medicinsk/kirurgisk hjælp.

Der foreligger nu mange opgørelser over, at en af de mest effektive metoder til stort vægttab hos ekstremt overvægtige er Gastric Bypass eller lignende kirurgiske indgreb. Her får man hurtigt et væsentligt vægttab. Disse kirurgiske metoder indebærer også nogle risici og bivirkninger for patienterne. Bivirkninger og risici er dog her for de ekstremt overvægtige meget mindre en den risiko, de lever med pga. deres overvægt.

For patienter med BMI (Body mass index) mindre end 40 kan det betale sig at forsøge med en medicinsk behandling i sammenhæng med livsstils ændringer.

Her er en af de mest effektive dele af behandlingen medicinsk behandling i samråd med en læge.

Hos os forsøger vi at rådgive patienter med overvægt efter de generelle medicinske retningslinjer ,men behandler også patienter, der har stor overvægt eller overvægt med risiko for de senere får bivirkninger af overvægten med medicin.

Rådgivningen består af en grundig medicinsk undersøgelse og herefter livsstilsråd og medicin for at hjælpe vægttabet igang og fastholde et sådan vægttab efter kuren.

De patienter, der tidligere har prøvet vægttabs kure, har nu en chance igen med støtte af medicin for at opnå et varigt vægttab.

Ring og få en tid på 33257000

Du kan læse om vores program her:

Reference: