Er der nogen medicin der er bedre end en anden ved IVF og er der en protokol bedre end en anden?

Patienterne spørger ofte om en slagt medicin er bedre en den anden når vi skal vælge behandling for ægtransplantation.

I virkeligheden er der kun 3 typer af medicin nemlig det follikel stimulerende hormon også kaldet FSH. Denne medicin er med til at stimulerer æggestokkene og efter flere videnskabelige undersøgelser er det vist at for de fleste patienter er der ingen forskel på hvilket af stofferne man anvender.

Præcist er det samme med det ned regulerende stof som GnRH analoger og antagonister.

Det som derimod er vigtigt det er at man ikke anvender for kraftig dosis af medicinen og allerede nu har det i en stor videnskabelig undersøgelse vist at for de fleste kvinder er en standard dosis på 150 iu FSH i den korte protokol bedst. Ma vider kun sjælden ved at stige i dosis.

Derimod kan der være en forskel på type af stimulations behandling man indgår i. I flere og flere undersøgelser viser det sig at lavere dosis og eventuelt behandling med tabletter kan være lige så godt som høje doser FSH behandling.

Ligeledes spørger patienterne ofte om den lange nedregulering er bedre end den korte?

Også her har videnskaben vist at man får præcis de samme graviditetsrater med begge protokoller men risikoen for overstimulation (en frygtet bivirkning) er betydeligt mindre ved den korte nedregulering.

Vi på Copenhagen Fertility Center anvender derfor de protokoller som giver de mindste bivirkninger dvs. mild stimulation og kort nedregulering.

Kun i de tilfælde kvinder kommer og har fået et ban ved en anden protokol anvender vi den samme igen for at optimerer deres chancer og ikkelave om på det.

Så konklusionen er at typen af medicin betyder mindre men dosis og stimulationsprotokol er vigtig for at optimerer kvindens chancer. Dette gøres ved at vurderer kvinden s hormon status vægt og menstruationslængde inden man starter behandlingen.

https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(17)30038-X/fulltext

Publiceret 11-02-2019