Hvad gør man efter flere forgæves IVF forsøg?

Hvad gør man når æggene ikke vil sidde fast?

Nogle kvinder oplever at de efter et par IVF forsøg med mere end 2 æg lagt tilbage ikke er blevet gravide. I lægeverden kalder man dette RIF (Repeated implantation failure). Tidligere havde men ikke nogen mulighed for at undersøge om livmoderslimhinden spillede en rolle for dette eller ej.

I dag kan man lave en ERA test. Dette er en undersøgelse af livmoderens modtagelighed for et æg og også hvornår livmoder slimhinden er mest modtagelig. Dette kalder vi i lægeverden for implantationsvinduet.

Rent praktisk tager man en prøve fra slimhinden på det tidspunkt man normalt regner med at livmoderslimhinden er mest modtagelig. Herefter analyserer man 135 forskellige gener i livmoderslimhinde prøven og på baggrund af dette kan man sige hvornår livmoderen er modtagelig.

I ca 20 % af de tilfælde man undersøgte for RIF kunne man se at implantationsvinduet ikke var der hvor man troede. Ligeledes hos kvinder med en bestemt tilstand kaldet adeomyosis i livmoderen var det helt op til 40% af dem der skulle ændre på tidspunktet for æggets sammensmeltning med livmoderslimhinden.

Derfor er det vigtigt for kvinder med flere IVF forsøg at få undersøgt deres livmoder slimhinden med en ERA tes.

Dette gør vi ofte for kvinder på Copenhagen Fertility Center.

Du kan læse mere her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6333039/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4601169/