Hvor hurtigt mister en kvinde fertiliteten og betyder ventetiden noget?

Hvad betyder ventetiden for din fertilitet?

Både hos kvinden og hos manden falder fertiliteten med alderen. For kvinden er det mest markant og starter ofte allerede ved 35 års alderen. Dette er specielt et problem for kvinder, der ønsker at gå i fertilitetsbehandling. Her er ventetiden endnu mere kritisk, da de ofte i forvejen har et problem med nedsat fertilitet.

Det er svært at sætte tal på den enkelteste chance for at blive gravid ud fra alderen alene, men med en ultralyd skanning og blodprøver kan man sige noget om kvindens chancer lige når undersøgelsen er foretaget. Det er ofte ikke muligt at sige noget om fremtidigt fertilitet udover det vi ved at den falder med alderen.

Men hvor meget falder den så?

Det vi ved, er:

1) at en gennemsnitlig kvindens fertilitets rate falder med 50 % fra 30 årsalderen til 35 årsalderen. Dermed ikke sagt at kvinder på 35 år så ikke kan få børn, men tiden det tager for dem at få børn er længere og nogle vil så ikke få børn. Ligeledes vil en del af dem der får et barn som 35 årig ikke opnå endnu en graviditet pga. dette fertilitetsfald.

2) at gennemsnitligt falder fertilitetsraten ned til 10 % af den fertilitet hun havde da hun var 30 år gammel. Dette gør det således endnu svære, specielt hvis hun skal vente yderligere på fertilitetsbehandling.

Derfor er det vigtigt at få en hurtig udredning og behandlingsplan. Derefter er det vigtigt at der ikke herefter er ventetid.

Du kan læse mere her om ventetider og alders indflydelse på fertiliteten:

Reference: