Stress og fertilitetsbehandling

Kan stress ødelægge fertilitets behandling?

Mange kvinder spørger om stress under behandlingen kan have en indflydelse på resultaterne.

I en stor undersøgelse fra Hong Kong med 197 kvinder, der fik foretaget IVF så man at stress niveauet varierede gennem behandlingen og var højest omkring æg udtagnings tidspunktet.

Men man fandt ikke at et øget eller mindre stress hos den enkelte kvinder havde nogen betydning for hverken deres graviditets chancer eller risiko for tidlige aborter.

Det er vigtigt for vores patienter at forstå at stress i sig selv ikke ødelægger deres chancer for at blive gravide. Ofte skaber dette i sig selv en yderligere stress faktor. Selvfølgeligt ville det være bedre om der slet ikke var noget stress involveret i IVF proceduren, men som set ser ud betyder det ikke noget for selve graviditetschancerne.

Alligevel må man dog sige at stres kan modvirkes ved at du taler med lægen og sygeplejersken om dette og bliver oplyst om alle de forhold der bekymrer dig. Ofte er det en enkelt ting som generer de kvinder der går i behandling og ved at få mere viden kan dette alene berolige hende. Du kan læse hele artiklen her om du vil: https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0528.15434