Hvad sker der ved en PCO samtale

Hvad sker der ved en PCO samtale

Ved en PCO samtale og undersøgelse er det vigtigt, at kvinden der kommer i konsultationen er velforberedt

De fleste kvinder som henvender sig til PCO klinikken, gør dette fordi de lider af en eller flere af følgende symptomer:

 • fedme, specielt på maven
 • uønsket hårvækst i ansigtet eller på kroppen
 • tab af hår på hovedet
 • uren hud
 • depression
 • ureglmæssige menstruatoner eller ingen menstruationer
 • uønsket barnløshed, infertilitet
 
For at forstå PCO bedre og hvordan man behandler dette, er det vigtigt at kende årsagerne til PCO. Ikke dem alle er kendt og der er sikkert meget vi ikke ved endnu, men med den viden vi har i dag, kan man få et fornuftigt behandlingsforslag, som man ikke havde mulighed for tidligere.
 
 

Årsagen til PCO

Grunden til PCO er enten en tendens til sygdommen, som kvinden har erhvervet via arv fra far eller mor, men også forhold i livmoderen under fosterudviklingen har betydning.
Det centrale i PCO tilstanden er en nedsat følsomhed for insulin i musklerne. Dette har betydning for hele sygdommen. Når en kvinde spiser noget med sukker i eller rent sukker (mad med et højt glukæmis indeks), stiger insulinet i kroppen megt højt for at sukkeret kan komme ind i musklerne.
 
Desværre har denne høje insulin en betydning for mange andre funktoner i kroppen.
 

Hvad sker der når insulinet bliver højt hos PCO kvinder?

Hvis vi tager det fra en ende, så har forhøjet insulin betydning for mange organer i kroppen:
 • Hjernen bliver træt, og derfor er mange PCO kvinder meget trætte om eftermiddagen.
 • Hjernens træthed betyder også, at mange PCO piger er kede af det og har tendens til depression.
 • Maven har fedtceller som ikke har nedsat følsomhed for insulin, og derfor kommer meget af det sukker en PCO kvinde spiser direkte ind i den berømte "delle" på maven. Dette forværrer tilstanden yderligere, fordi fedtet på maven direkte nedsætter insulinføsomheden i musklerne oveni det problem, der allerede er der.
 • Æggestokkene bliver også påvirket, de begynder at lave mange små æggeblærer, der ikke kan modne frem. Her stammer ordet Polycystiske ovarier fra. Som man kan se, har Polycystiske ovarier ikke hovedbetydning for PCO tilstanden, men er bare et medløbende symptom.
 • Æggestokkenes små æggeblærer laver mandligt kønshormon pga. det høje insulin, og dermed får man hår i ansigtet og på kroppen og uren hud.
 • Menstruationen bliver også forstyrret, for den er jo afhængig af en normal æggestok funktion med ægløsning, men som fortalt ovenfor, sker der ingen ægløsning.
 • Derfor bliver disse kvinder også infertile.

 

Sukkerfælden, hvad er det?

Når en kvinde spiser sukker eller mad der i maven kan laves om til sukker (mad med et højt glycæmisk indeks), så deponeres store mængder af dette i fedt på maven, hun bliver træt, og får hurtigt sult igen. Hun oplever det der på engelsk hedder "craving", som med et dansk udtryk kunne være, nu tømmer jeg køleskabet eller spiser en hel plade chokolade.
 
Dette medfører selvfølgeligt at kvinden selv om hun hele dagen ikke har spist meget pludseligt kommer til at overspise. Resultatet er at vægten stiger, fedtdepoterne vokser, insulinresistensen bliver større, inaktiviteten bilver større, hun bliver træt etc.
 
 

Er der også tynde PCO kvinder?

De tynde PCO piger har helt samme problemer som de tykke, men ofte har de i puberteten være meget fysisk aktive, og dermed undgået at få tillagt sig et fedtdepot på maven. Men ellers kan de have helt samme problemer som de tykke.
 

Hvad kan man så gøre?

Man skal søge professionel hjælp.
 
Selv har kvinderne prøvet meget og det er vigtigt for lægen at få et overblik over den enkelte kvindes situation. PCO kvinderne har ofte prøvet alt fra sultekure, slankekure, lykkepiller, slankepiller etc. Men ofte bliver historien, at de tager det hele på igen, og ofte mere end de først tabte kilo.
 
På PCO klinikken forsøger vi at finde ud af, hvad den vigtigste ting er for den enkelte kvinde. Ligeledes skal man udelukke andre sygdmme, som kan ligne PCO men ikke er det.
 
Samtidig tager vi blodprøver for at sikre at en eventuel senere behandling ikke skader kvinden. Man skal nemlig sikre sig, at leveren og nyrerne fungerer normalt, hvis man skal behandle PCO med piller.
 
Vi tager en androgen status, lever/nyre tal, prolactin, TSH, og cholesteroler samt triglycerider.
 
En PCO kvinde kan nemlig også have problemer med cholesterolet etc.
 
Ved denne konsultation undervises kvinden også i PCO tilstanden, som du har læst om ovenfor. De vigtigste faktorer for at komme ud af denne PCO tilstand og få et normalt liv er livsstilsændringer. Desværre kan man ikke bare gøre dette med det samme, fordi vægten kan være så stort et problem, at man ikke kan motionere, eller hud/hår problemer så store, at en hurtigere løsning skal på banen. For os behandlere er det også vigtigt, at man fjerner trætheden hurtigt, for at denne livsstilsændring kan finde sted. Det kræver nemlig overskud at komme af med sin PCO tilstand.
 
 

Hvad gør man så?

Generelt er det insulin resistensen i musklerne og sukker indtaget, der skaber problemerne for PCO kvinden. Og så kommer fedmen som yderligere forstærker insulin resistensen i musklerne.
 
Det er derfor vigtigt meget hurtigt at ændre kostvanerne for en kvinde med PCO og PCO-symptomer. Jeg plejer at sige følgende:
 
Prøv i en periode at undgå sukker i sodavand, Coca Cola etc, ingen hvide kartofler, intet hvidt brød, ingen hvid pasta eller hvide ris. Skal man tabe sig, er en god diæt i en periode følgende: 
 • Til morgenmad: en halv grapefrugt, te eller kaffe og vand
 • Klokken 11: Et stykke groft rugbrød med en skive kød på
 • Klokken 14: Et stykke groft rugbrød med en skive kød på
 • Klokken 16: Her bliver PCO piger tit lækkersultne: En håndfuld nødder
 • Aftensmad: Som familien spiser, men ingen kartofler etc., kun salat og kød uden sovs
 • Lækkert senere: Nødder
På denne måde kan man tabe et halvt kilo om ugen, hvilket er nok.
 
Samtidig, når trætheden forsvinder, skal PCO kvinden i gang med at motionere. Mange har pga. vægten problemer med knæ, men løb, svømning, cross-trainer er alle gode ting. Det drejer sig om at bevæge sig med en høj puls (så meget som lægen anbefaler) i 45 minutter 3 gange om ugen. Dette vil gøre, at trætheden endeligt forsvinder og sulten med sukkertrangen også forsvinder.