FAQ (Frequently asked questions)

Klik på et bogstav for at komme ned til det ønskede emne

A

Vil en tidlig abort kunne "ses" i blodprøven?
Ja en tidlig abort vil ses som en positiv graviditetstest, som så bliver negativ.
Hvor længe kan man evt. gå med et dødt foster, før man aborterer?
Det kan man gå med længe, dvs. op til 4-6 uger.
Er abortrisikoen større ved oplægning af 3 æg kontra 2 æg? Og hvis det ene ryger ud tager det så de andre to med?
Den tidlige abortrisiko er nok ens, men senere er der risiko for trillinger. Et æg hiver ikke det andet med ud.
Kan livmoderslimhinden "tabe" en graviditet som følge af alkoholindtagelse (½ flaske vin en enkelt gang)?
Nej, det der er problemet med alkohol, er den daglige indtagelse der forstyrrer fostrets udvikling så både hjerne og andre ting udvikler sig unormalt.
Hvor kritisk / risikabelt er det reelt at drikke vin i hverdagen?
Vi ved fra videnskabelige undersøgelser at en genstand om dagen kan have en negativ effekt på udviklingen af fostre, men ikke på det at blive gravid.
Hvor lang tid efter en abort kan man måle en positiv graviditetstest
Da graviditetshormonets værdier falder hver 27. time i kvindens krop er det jo afhængigt af, hvor langt henne i graviditeten man har været, men generelt taget det op til 4 uger før der ikke er mere i blodet af hCG
Hvad er assisted hatching
Assisted hatching betyder på dansk en hjælp ved klækningen af ægget. Det menneskelige æg har en æggeskal omkring sig som ægget skal ud af "klækningen" før det kan fæstne sig på livmoderslimhinden. Det har vist sig at ved kvinder der er ældre end 37 år, har gennemgået flere forsøg med IVF/ICSI uden graviditet eller kvinder som er low respondere, - kan assisted hatching forbedre deres chancer for en graviditet. Denne assisted hatching foregår ved, at man lige før ægget skal tilbage i livmoderen, laver små huller i æggeskallen (zona pellucida) med en laser uden at dette skader ægget. Også ved æg, der har været i fryseren, forbedres deres graviditetschancer signifikant med assisted hatching

B

Hvad er en biokemisk graviditet?
En biokemisk graviditet er, når man i en blodprøve konstaterer, at der er hCG (Humant chorion gonadotropin = menneskeligt moderkagehormon), som viser, at der er en moderkage i gang med at vokse. Dette er det første tegn på en graviditet, og kommer 3 uger før vi kan se noget med en skanner. Så i hele denne periode er man biokemisk gravid, fordi det kun er ved en biokemisk analyse vi kan se, at kvinden er gravid.
Hvad er det der gør, at man kan pletbløder selvom man er gravid? Er det slimhinden der afstødes, eller er det noget andet der sker?
Alle blødninger i graviditeten skal undersøges af en læge, men ofte er det bare en lille blødning fra en sart slimhinde på livmoderhalsen.
Hvad betyder blå mærker i huden på maven efter indsprøjtning af medicin.
Et lille blåt mærke ind i mellem ved in injektion betyder ikke noget, men kommer det hver gang bør du spørge din læge, da en af de ting vi læger frygter er en instabilitet i det blodstørknende system. Hvis du har en medfødt tendens til blødning bør dette undersøges inden du fortsætter din behandling.

C

Chorion villus biopsi?
Chorion villus biopsi eller også kaldet moderkageprøve, er en prøve man tager i 9-11 uge af graviditeten for at se på kromosomerne i fostret. Dette tilbydes til kvinder med risiko for kromosomfejl hos fostret og dermed også til alle med en alder for moderen over 35 år. Ca. 1/2 til 1% af de kvinder, der for foretaget en sådan prøve aborterer pga. prøven, men risikoen for et sygt barn er samme eller lidt større.
Hvad er chorion gonadotropin?
Dette er det latinske navn for det graviditetshormon vi normalt kalder HCG (=Humant chorion gonadotropin). Dette stof laves i moderkagen og er det første sikre tegn på at en graviditet er ved at blive etableret. Stoffet har den egenskab, at det stimulerer æggestokkene til at producere mere progesteron og dermed sikrer at livmoderslimhinden forbliver tyk
Hvorfor får man en cyste på æggestokken og hvilken betydning har den i en stimuleret behandlingscyklus?
En cyste også kaldet en vandblære på en æggestok, opstår når en ægløsning ikke er foregået normalt og æggeblæren så står tilbage selv om kvinden tror hun har haft ægløsning. Sådanne cyster kommer ofte spontant og forsvinder igen ved næste menstruation. I behandlingscykli kan de generer en smule ved at hindre ægdannelse på den æggestok som den sidder på. Den anden side er ikke påvirket. Således vælger man nogle gange at aflyse en behandling, når man ser en cyste for på den måde at få flere æggeblærer i en kommende behandling hvor der ikke er en cyste.

D

Er der større chance for at blive gravid med donor æg jo yngre man er, eller spiller alder ingen rolle i denne sammenhæng?
Netop med donoræg betyder alderen på den kvinde, der modtager æggene intet. Det er altid kvindens alder fra donor der betyder noget, og de er i Danmark altid under 35 år. Se her grafen midt på siden i artiklen Barnløshed og alder
Kan det betale sig at ændre dosis på FSH stimulationen?
Kære Svend Lindenberg. For et års tid siden skrev jeg til dig, da jeg efter 2 ICSI forsøg ikke havde befrugtede æg. Vores behandlingssted mente ikke det nyttede at forsætte, men vi fik lov til et sidste forsøg. Jeg skrev til dig og spurgte efter råd. Du mente jeg skulle have en anderledes stimulering. Det forslog jeg vores behandlingssted, hvilket de ikke mente ville nytte. Men jeg fik dog alligevel lidt mere hormon (nok mest for at gøre mig glad). I dette 3. forsøg var der 2 befrugtede æg som kom op. Jeg blev dog ikke gravid, men fik endnu et forsøg. Denne gang med lidt mere daglig hormon. Og tænk denne gang blev jeg gravid. I sidste uge fødte jeg en velskabt datter. At vi nu sidder med vores datter, er vi overbevidste om er din fortjeneste. Dit råd. Hermed vil vi være dig evig taknemlige. Vi fik en go behandling på vores behandlingssted, men jeg er overbevist om, at jeg ikke var blevet gravid hvis jeg ikke var blevet sat op i dosis, hvilket helt sikkert var din skyld. De bedste tanker fra Jyden
Vi har valgt at bruge donor sæd i vores inseminationsbehandling og er ugifte, hvad er proceduren vedr. faderskabet?
Der er to forhold. Det første er, at alle par i vores klinik skriver under på, at de bliver forældre til de børn vi producerer. Det andet er, at er i ugifte skal kvinden opgive en fader, og manden skal op og underskrive en erklæring på, at han er fader til jeres barn. Det er ligegyldigt, om man anvender donorsæd eller såkaldt homolog sæd (mandens egen sæd) til insemination.
Dilatation af livmoderhalsen
Enkelte kvinder kan have arvæv eller andre forandringer i livmoderhalsen, så det kateter man lægger æg tilbage med eller som skal bruges til insemination ikke kan komme op igennem livmoderhalsen. Så vil lægen med en lille stålspids udvide livmoderhalskanalen, dette kaldes cervical dilatation

E

Kan endometriose have betydning for om æggene sætter sig fast efter oplægning?
Endometriose er kun et problem for dannelsen af æggene og så længe de findes i æggelederne. Endometriosen producerer nogle giftstoffer. Men er æggene enten ved naturens vej eller ved IVF-behandling kommet sikkert ned i livmoderen, så er de ligesom alle andre æg.
Jeg er blevet opereret for endometriose og er nu i hormonbehandling. Jeg har fået at vide, at jeg kan starte direkte i IVF-behandling, hvordan hænger det sammen?
Meget kort går endometriose behandlingen ud på at man nedregulerer dine æggestokke, så de ikke producerer østrogen, der får endometriosen til at vokse. Derfor kan man nedregulere dig efter operation etc. Netop denne nedregulering er den samme som ved starten på IVF-behandlingen, man sparer således halvdelen af behandlingen ved at koble dette sammen. Derfor kan du gå direkte i behandling.

F

Hvad er det helt nøjagtig, at fragmentering betyder?
Fragmentering er det, at æggets celler smider stykker af sin cellekrop, fordi den har ophobet affaldsstoffer, den ikke kan komme af med på anden måde. Dette kan være et dårligt tegn, hvis der er rigtigt meget. Ligeledes ved vi, at æg med mange fragmenter ikke egner sig til frysning. Læs mere i artiklen "Det humane æg
Fertilitet, hvordan måler man dette?
Fertilitet er det enkelte menneskes evne til at få et barn med en partner, derfor kan man ikke adskille dette at det er en par behandling. Generelt siger man, at man skal have prøvet i et år før man skal søge læge m.h.p. barnløshedsbehandling, men der er dog flere undtagelser.
  • 1) Ved parret, at hun som barn er blevet opereret for en perforeret blindtarmsbetændelse, ja så er sandsynligheden for at æggelederne er lukkede meget stor. Så skal man undersøge dette med det samme. Ligeledes, er der blødningsforstyrrelser, så skal man også søge læge med det samme.
  • 2) ved manden at han har dårlig sædprøve, skal man heller ikke vente

G

Er der større chancer for graviditet ved ICSI end ved IVF?
Hvis sædprøven er normal, er der ikke større chance. Kun hvis sædkvaliteten er forringet.
Hvornår kan jeg tidligst selv teste for graviditet efter ægløsningssprøjten?
14 dage efter sprøjten, fordi Profasi først med sikkerhed er ude efter 14 dage. Derfor er det blodprøven, der tæller.
Hvor stor er graviditetschancen for et par i ICSI-behandling, hvor kvinden er 26 og fejler intet og manden 32 med nedsat sædkvalitet?
Inden for 3 behandlinger er chancen for at få et barn på op mod 75% eller ca. 25% pr. behandlingsgang .
Gravid uden for livmoderen
Æggene bliver altid befrugtet i den yderste del af æggelederne, og er disse æggeledere på den ene eller anden måde skadet, enten af en infektion, operation eller en medfødt misdannelse, ja så hænger ægget fast ude i æggelederen og kan etablere en graviditet der. Dette kaldes en graviditet uden på livmoderen

H

Har (allergisk) hoste nogen betydning for tilhæftningen af nyoplagte æg?
Nej det betyder intet.
Hvad er en HSG undersøgelse?
HSG er en undersøgelse, hvor man sender røntgen kontrast væske op genne livmoderhalsen og ud i æggelederne. Samtidig tager man et røntgenbillede og kan dermed se om æggelederne er åbne, eller om der er store fejl i livmoderhulen.
Kan stimulationsbehandlingen i sig selv have en negativt effekt på æggenes evne til at tilhæfte sig i livmoderslimhinden?
Ja det kan den.
Hvornår er en HCG blodprøve positiv?
På Herlev vil en blodprøve over 0,5 iu/l være en positiv prøve, men en rigtig en der viser, at man har en stor mulighed for at prøven resulterer i en normal graviditet vil være et tal over 80iu/l på 14. dagen efter transferering eller insemination.
Hvor lang tid går der inden hormoner som fx Gonal F, Østradiol, Progestan m.m. og smertestillende medicin er totalt ude af kroppen?
Den medicin du tager er alt sammen uden af kroppen inden for et par dage.
Hormoner hvad er det?
Ordet hormon betyder at et stof produceret et sted i kroppen vandrer et andet sted hen og har en virkning. I fertilitetsbehandlingen opdeler vi hormonerne i de overordnede hormoner som kommer fra hypofysen oppe ved hjernen og som styrer testiklerne og ovariernes kønscelledannelse.

Ligeledes styrer de overordnede hormoner produktionen af kønshormonerne (de mandlige og kvindelige), som kommer fra æggestokkene og testiklerne. Disse hormoner er med til at påvirke vævene overalt i kroppen således at en mand er en mand og en kvinde er en kvinde. Ved fertilitetsbehandling forsøger man så at ændre den naturlige balance, ved f.eks. at stoppe de overordne hormoner, så kvinden ikke får ægløsning. Samtidigt giver man andre overordnede hormoner for alene at stimulere ægdannelsen
Hvad betyder homolog insemination eller IUIH
Ved homolog insemination mener man, at man benytter mandens sædceller til en insemination i modsætning til donor insemination, hvor man anvender en donor, i de tilfælde hvor mandens egne sædceller ikke duer
Hvor mange æg? Hormonstimuleringen
Hej Svend
Jeg er godt i gang med hormonstimuleringen.
Da jeg var til tjek hos dig i starten af august sagde du at vi næste gang nok kun skulle ligge 1 æg op (Jeg var blevet gravid i først forsøg med tvilling men havde en MA i 10. uge). Jeg fik den gang lagt 2
4-cellet æg op med score 2.1.
Jeg regner med at skulle have æg ud på lørdag, og her skal vi jo så tage stilling til hvor mange æg der skal op.
Jeg vil bare lige høre hvorfor det er du synes vi skal vælge 1 æg frem for 2? Og hvad hvis nu det ikke er samme kvalitet, vil du så også sige 1 æg?
Forholdet omkring 1 og 2 æg er lidt kompliceret, og man bør hver gang udøve et skøn. Faktum er, at 2 æg giver dobbelt chance i den friske cyklus for en graviditet, men at der så også er en risiko/chance for tvillinger. Hvis der i den friske cyklus, hvor man kan lægge to pæne æg op, har mulighed for at fryse de tiloversblevne, ja så mister man ikke hele sin chance. Bliver man ikke gravid med det ene æg der bliver lagt op, ja - så er der nogle i fryseren. Og på denne måde undgår man tvillinger. Men jeg er der på lørdag så tager vi stilling en gang til.

I

Hvordan er graviditetssuccesraten ved IVF-behandling i naturlige cykli, hvor der ikke anvendes stimulationsbehandling?
Implantationsraten, dvs. chancen for at et æg sætter sig fast er ens.
Hvorfor foretager man inseminations behandling
Inseminationsbehandling anvendes når man ønsker at optimerer tidspunktet hvor æg og sædceller mødes. der kan være mange grunde til at en kvinde og en mand ikke kan få børn og en stor del af disse par får diagnosen uforklarlig barnløshed. Denne diagnose får man når man ikke ud fra de almindelige undersøgelser finder nogen fejl hos parret , - men alligevel har de ikke fået et barn. I disse tilfælde kan årsagen være, at kvinden måske ikke lader mandens sædceller leve længe nok oppe i hendes livmoder (hun slår sædcellerne ihjel), eller at mandens sædceller bare ikke er gode til at overleve i kvindens underliv. Man kan også forestille sig at hun ikke frigør æggene på en rigtig måde fra æggestokkene ved ægløsningen. Alle disse forhold gør, at man med en mild hormonstimulation synkroniserer kvindens ægløsning, tvinger den igennem og placerer friske vaskede sædceller direkte i æggelederne ved en insemination præcist ved ægløsningen
Hvor store er chancerne i procent for at ægget sætter sig fast, når man får lagt ét æg op i forhold til, når man får lagt to æg op? Er chancerne meget større når der lægges to æg op?
Hvis kvinden er under 37 år er den gennemsnitlige implantationsfrekvens, dvs. chancen for at et æg der bliver lagt op, sætter sig fast og bliver til en levende graviditet omkring 21 %. Så skulle man tro at sætter man to æg op er chancerne dobbelt så store, - men det er de ikke, da man jo altid sætter det bedste æg op og nr. 2 ofte ikke er af den samme kvalitet.
Hvordan kan man komme i IVM-behandling?
På Fertilitetsklinikken laver vi forsøgsbehandlinger, og hvis du opfylder kravene til disse og ønsker efter en grundig information at deltage kan du det. Du kan ringe og få flere oplysninger på 33257000
Hvornår er det optimalt at blive insemineret?
2 timer efter ægløsningen.
Hej,
jeg ville bare lige, høre hvad forskellen på IVM-behandling og IVF-behandling er.
Meget kort er der følgende beskrivelse:
Ved almindelig IVF er det vigtigt at få 3-6 pæne modne æg ud, for så at kunne anvende dem til behandlingen da ca. 20% af alle æg går til grunde i behandlingen. Dette antal opnåes ved, at man tidligt i menstruationscyklus ( på 3. dage) starter med at behandle med follikelstimulerende hormon og følger op på dette til omkring 10-12 dagen. På denne måde undgår man, at kvindens æggestokke destruerer de æg i denne tidlige fase. Kvinden laver nemlig omkring 300 æg hver måned og destruerer så næsten alle sammen inden 14. dagen i cyklus. Ved IVM behandlingen giver man ikke nogen hormoner, men i stedet udtager man æggene på 7 dagen, hvor der stadig er en del der ikke er gået til grunde. Så modner man dem færdig i laboratoriet. IVM har således en masse fordele, hvor den væsentlige er, at man ikke skal møde op så mange gange til kontrol, men også at man undgår hormoner og dermed risikoen for overstimulation. Det mest interessante er at nu er resultaterne , specielt på undgå kvinder, som er i risiko for overstimulation fantastisk gode med IVM.

J

Jern
Alle fertile kvinder har behov for jern, da de ved menstruationen mister en del blod med jern i. Man anbefaler derfor at de tager jern

K

Hvad går kort IVF-behandling går ud på?
De korte behandlinger er kommet frem nu, da man kan holde kvindens egen ægløsning væk med et nyt og meget effektivt hormon.

(Den lange bruger man, da man skal starte et andet hormon, der holder ægløsningen væk meget tidligere).

Da det er en nyere behandling, er alle ikke helt trygge ved den, men man må sige, at i udvalgte tilfælde er den lige så god som den lange og måske bedre. Frem for alt har kvinden færre bivirkninger af medicinen, da der kun skal tages sprøjter 8-10 dage.
Kan det have betydning for om man kan blive gravid, hvis man som kvinde har kromosomfejl?

Hvis det er en kromosomfejl hos kvinden som er skyld i barnløsheden, er der så noget man kan gøre i laboratoriet, eller er ægdonation den eneste udvej?
Ja, kromosomfejl kan medvirke til barnløshed.
Så er ægdonation den eneste udvej.
Kusine -fætter ægteskab
Dette er lovligt i Danmark og hvis der ikke er arvelige sygdomme i familierne er risikoen for skjulte kromosomfejl og arvelige sygdomme meget lille, men dog hyppigere end ved ikke beslægtede ægteskaber
Brystkræft
Kære Svend Jeg er snart 11 uger henne og har en bekendt som skal starte i kemo terapi i dag for brystkræft. Jeg ved at disse patienter har radioaktive stoffer i kroppen og er derfor lidt nervøs at skulle besøge hende. Hvor meget betyder der for fosteret..er det meget skadeligt? Tusind tak for jeres fantastiske arbejde.
Det har intet med radioaktivitet, du må bare ikke røre ved urin eller andre efterladenskaber,så gå du bare på besøg

L

Er der et minimum og maksimum for, hvor tynd livmoderslimhinden må være? Og kan den blive for sej?
En tynd slimhinde er et dårligt tegn, men om den kan være for tyk har aldrig været et klinisk problem.
Jeg er gravid og arbejder sammen med en kollega, der har lussingesyge - hvordan skal jeg forholde mig?
Du skal gå op til din læge og blive undersøgt for, om du har haft sygdommen, og så skal han følge dig. Det er ikke godt at have lussingesyge sammen med en graviditet.
LH
LH står for det lutiniserende hormon, et af de overordnede hormoner fra hypofysen og styrer hos kvinden ægløsningen og hos manden testosteron produktionen
Hvad er forskellen på den lange og den korte stimulationsbehandling til IVF/ICSI
Fra mange videnskabelige undersøgelser på kvinder under 37 år har man vist følgende:
  • 1) at den korte giver gennemsnitligt 1 æg mindre ved ægudtagningen
  • 2) at der er lige mange gravide i begge behandlinger
  • 3) at bivirkningsprofilen er bedre ved den korte sammenlignet med den lange
  • 4) at man har flere overstimulationsproblemer med den lange end den korte.
  • 5) jeg har erfaring med at hos "ældre" kvinder ( kvinder over 39 år er den korte bedre end den lange når man ser på resultaterne

M

Hvilke bivirkninger kan man få af Metformin?
Metformin er et sikkert præparat, hvis kvinden ikke har lever- eller nyresygdomme. Hvis man har dette udskilles medicinen dårligt, og man kan forgiftning af metformin og noget der hedder lactacidose, en stofskifteforgiftning.
Hej! Jeg var på metformin pga. PCOS, men stoppede med det under fertilitetsbehandlingsforløb. Jeg tager ikke metformin nu, da vi blev velsignet med en graviditet, men hvordan er det så med metformin bagefter? Kan jeg tage det umiddelbart efter fødslen eller må man heller ikke tage metformin mens man ammer? Tak! Mvh. Signe
Du må ikke tage metfromin når du ammer. Herefter skal du igen vurderes før du starter på metformin
Sjældne menstruationer, barnløshed
Jeg skriver på vegne af min kærestes søster og mor, som er henholdsvis 44 og 69 år.. Selv har jeg netop fået konstateret PCO, men har derudover en mistanke om at min kærestes mor og søster lider af det samme, men er det muligt at leve med PCO så længe, uden at få stillet en diagnose, og findes der andre sygdomme med lignende symptomer??? Kærestens mor: Sjældne menstruationer.. Fødte min kæreste 6 uger for tidligt, og har tabt et barn. Kærestens søster: Sjældne menstruationer, barnløshed... Fik hjælp til graviditet midt i 30'erne... Udover de sjældne menstruationer og barnløshed, er der ikke synlige symptomer, bortset fra svære hovedpine anfald.... Hun har aldrig fået stillet en diagnose, og har heller aldrig fået medicin for at holde menstruationerne i gang... Kan det lade sig gøre at få hjælp til graviditet uden at opdage PCO??? Jeg har for nylig spurgt hende om hun nogensinde har fået at vide hvad årsagen er til hendes manglende menstruationer, samt barnløsheden, og dertil svarede hun nej... Da jeg fortalte hende om PCO, var hun lidt skeptisk, men også lidt nysgerrig, og mente nok det ville ha' været opdaget i forbindelse med hendes barnløshed.... Men kan hun nu være sikker på det???.... Og det lyder ikke særligt sundt, at hun aldrig har fået medicin til at afstøde slimhinden... Bør hun gå til læge og få undersøgt om hun lider af PCO??... Og hvad med moderen som nærmer sig 70år, bør hun også undersøges???
Det du må forstå er, at PCO tilstanden i mange år var en tilstand, hvor man ikke forstod den grundlæggende årsag, nemlig at musklerne hos en sådan kvinde var insulinresistente. Denne tilstand gjorde så, at æggestokkene lavede for mange æggeblærer, kvinden fik for mange mandlige hormoner etc. Man troede faktisk, at det var æggestokkene der var problemet. Se det ved vi i dag ikke er rigtigt. Derfor kan dem du beskriver godt have PCO, men man gjorde bare ikke noget ved det dengang. Ligeledes kan den kvinde du beskriver på 70 år også have PCO-tilstanden, idet hun stadig har insulin resistens. Derfor skal de alle til lægen. Man kan synes dette er en lidt voldsom betragtning, men det alvorlige ved PCO-tilstanden er, udover fertilitetsproblemet, de mange følgetilstande som sukkersyge og hjertekarsygdomme, som denne tilstand medfører. Behandles dette korrekt undgår man disse problemer.
Morulae
Morulae betyder egentligt morbær på latin og er det stadium i æggets udvikling hvor det har nået 10-30 celle stadiet (ca. 4 dagen efter befrugtningen)

N

Hvad ser man efter på en nakkefoldsscanning?
Ved nakkefoldscanninger ser man på et fænomen i nakken på fostrene. Når denne nakkefold er smal er risikoen for mongolbørn etc. meget lille. Risikoen stiger med tykkelsen af denne nakkefold. På denne måde kan man screene for kromosomfejl.
Er der nogen erfaring med hvorledes det påvirker kroppen at arbejde i nattevagt i forbindelse med IVF/IVM-behandling?
Det betyder intet, men er trættende for kvinden.
Nikotin
Nikotin som man ofte får fra rygning eller nikotin plastre lukker de små kar i livmoderslimhinden og halverer en kvindes chancer for at blive gravid i IVF behandling. Virkningen hos manden er noget mindre dokumenteret

O

Hvornår kommer ovariebrænding på tale?
Ovariebrænding anvender man kun, når man ikke kan få et godt svar på æggestokkene ved stimulation.
Overstimulation
Ovariel overstimulations syndrom er en tilstand som kommer, når man har stimuleret æggestokkene til at lægge mange æg. Hvis man så giver den ægløsende sprøjte, kan æggeproduktionen i æggestokkene ligesom gå i selvsving og bare starte en kaskade af produktion af store follikler. Dette kan medføre svære væskeansamlinger i kvindens krop. Derfor er lægerne meget omhyggelige med at skanne når de giver folliklestimulerende medicin
Er der risiko for overstimulation ved både IUI og IVF, eller er det kun ved IVF - og hvorfor?
Man kan blive overstimuleret ved både IUI behandlinger og IVF, men det ses oftere ved IVF, da man bruger mere medicin her.

P

Hvor lang tid, fra mit faste tidspunkt; kan jeg skyde indtagelsen af progestan-stikpillerne?
Du kan godt skyde pillerne i skeden 2 timer uden det betyder noget.
Hej Svend,
Jeg starter på den korte beh. på 2. dag når min mens. kommer, tager så 150 Gonal-f osv. Hvis jeg ikke bliver gravid, kan jeg så starte igen når min mens. kommer, eller skal man holde en pause svarende til en cyklus?
Det kan man ikke sige noget generelt om, nogle kvinder kan og andre ikke, det ser man ved skanningen på 2. dagen i cyklus
Hvad er progesteron
Progesteron er et kønshormon som laves i æggestokkenes follikler når de har haft ægløsning. Dette hormon er med til at forberede livmoderslimhinden på at modtage ægget. Da man ved IVF behandling ødelægger disse follikler ved ægudtagninge, ja så må man give progesteronet ved siden af efter ægoplægningen
Kan man være sikker på, at moderkagen har overtaget produktionen af progestan efter uge 12 (Jeg tog progestan til og med uge 11 3 stk af 400 enheder pr. dag og 1 stk pr. dag i uge 12)?
Ja, det kan du være sikker på.
Er ok at tage en enkelt panodil af og til i graviditeten eller man helt skal holde sig fra det?
En enkelt panodil skader ikke.
Hvad er PCO?
Du kan læse mere om PCO i denne artikel: Hvad er polycystisk ovariesyndrom - PCOS på PCO-foreningens hjemmeside på http://www.pcoinfo.dk/
Hej Svend! Jeg er normalvægtig PCO'er. Kan en graviditet/fødsel "skubbe" så meget til hormonbalancen at man ikke har PCO mere eller må jeg gå ud fra at mine værdier er de samme som før jeg blev gravid? Venlig hilsen Karina
Hele problemet med ændringer i PCO-tilstanden efter en graviditet er afhængigt af følgende: 1) moderens vægttab eller -øgning 2) moderens ændring i motionsvaner og spisevaner Så ændrer du på disse i en god retning, kan du også ændre på dine symptomer ved PCO
Hej! jeg er en pige på 25, som har fået konstateret pco august i år, og som nu er ved at tabe mig samtidig med at jeg behandles med Metformin. Jeg er dog kommet i tvivl om hvordan jeg skal vide hvornår jeg er blevet gravid, da jeg løbende er sammen med min mand, og ikke haft nogen mens. siden januar, hvor jeg holdte med p-piller, samtidig har jeg et lille spiserørsbrok, som gør at jeg har kvalme og halsbrand daglig. Tænkte på om jeg bare skal tage en test med mellemrum. Hilsen Bettina
ja det er nemlig rigtigt, at piger der er på metformin og taber sig godt kan blive gravide uden menstruation

Q

R

Er der en aldersgrænse for at blive refertiliseret?
Man skal ikke udsætte sig for dette indgreb, når kvinder er tæt på de 40 år. Det er bedre at lave IVF pga. tiden der går, før man kan se om operationen har virket (1/2 år).
Er chancerne for graviditet lige så nedsat hvis man anvender nikotinplastre, som hvis man ryger?
Hele problemet ved rygning og graviditetsønske er mængden af nikotin. Nogle gange får en kvinde mere nikotin, når hun benytter nikotinplastre til rygeafvænning end ved at ryge. Så anbefalingen er, at det godt kan betale sig at vænne sig fra inden IVF-behandlingen.
Hvad er forskellen og fordelene ved de forskellige FSH præparater specielt rekombinant og urinderiveret medicin?
Danmark foretages ca.10.000 reagensglasbørnebehandlinger om året og lige så mange inseminationsbehandlinger. Hovedparten foregår ved hjælp af ovariel stimulation med enten humant urinderiveret FSH-præparat, også kaldet hMG eller den nye generation af FSH-præparater, der er lavet på baggrund af rekombinationsteknologi, også kaldet rekombinant FSH.

Udover at få disse nye præparater på markedet har medicinalfirmaer også introduceret en ny formulering, således at patienter, der jo ofte skal stikke sig hver eneste dag i en periode, nu kan administrere medicinen via en pen og ikke som tidligere ved at skulle blande pulver og væske i ampuller, for så til sidst at trække det op i en sprøjte og injicere det.

En anden udvikling inden for rekombinante FSH-præparater har været, at man nu både har mulighed for at få præparaterne indstillet efter et biologisk testsystem til en bestemt aktivitet, målt i IU, dvs. internationale enheder, men også kan købe præparaterne i milligramdoser og ikke længere i IU.

Alle disse forhold har gjort, at mange læger spørger, hvilke præparater man skal bruge:
  1. sikkerheden af de gamle præparater, de urinderiverede overfor de nye rekombinante præparater,
  2. hvilken administrationsform, der er den mest hensigtsmæssige
  3. ligesom man har diskuteret, om der er en reel klinisk effekt af, at man nu kan få medicinen i milligramdoser i stedet for IU.
Med hensyn til forholdene omkring et urinderiveret præparat fra menopausale kvinders urin eller et rekombinant præparat, må man i dag slå fast, at begge præparattyper er lige sikre, og at oprensningsmetoder og præparationsmetoder gør, at man må sige, at der ikke foreligger nogen øget risiko for at bruge det ene præparat overfor det andet, når man tænker på mulige kontaminationer i præparaterne. HMG-præparaterne har været brugt i over 30 år uden væsentlige komplikationer, og de rekombinante præparater har nu været brugt i nogle år, også uden dette har vist sig at have nogle konsekvenser for patienterne mht. risici overfor overførsel af sygdomme.

I kliniske guidelines fra februar 2004 fra National Collaboration Center for Women and Children Cares, den såkaldte NICE-rapport, har man gennemgået litteraturen omkring effektiviteten af urinderiverede præparater overfor rekombinante FSH-præparater til reagensglasbørnebehandling og må konkludere, at effektiviteten med hensyn til graviditetsrater og komplikationer i form af ovariel hyperstimulation er de samme for begge præparattyper således, at man ikke kan sige, at det ene er bedre end det andet med hensyn til graviditetsrater.

Derimod er det rigtigt, at de urinderiverede præparater prismæssigt er noget billigere end de rekombinante præparater.

Anderledes forholder det sig, når man ser på patient compliance, lethed i instruktion af patienterne og håndtering af de forskellige præparater. Det er her, at de rekombinante præparater har deres fordel. Begge typer findes nu i en formuleringsform i en pen således, at patienterne med meget lidt instruktion let kan administrere FSH-præparaterne med meget stor sikkerhed.

Vi skønner, at denne lettere patient compliance og mindre tid, der skal anvendes i klinikkerne til at instruere patienterne, rigeligt opvejer den økonomiske fordel, der ellers ville være ved at anvende urinderiverede FSH-præparater.

Med hensyn til, om man skal anvende et stof, der er indstillet til IU (internationale enheder) eller ordinere i milligrams doser, også kaldet filled by mass, er spørgsmålet stadig åbent overfor effektiviteten i graviditetsrater.

Det er rigtigt, at man på baggrund af en filled by mass teknik har mulighed for at minimere batch to batch variationerne ganske betydeligt, men den biologiske effekt skal overvejes overfor ændringer i patienternes vægt, følsomhed for FSH på ovarierne etc.

Vores skøn i dag er, at det selvfølgelig kan være et fremskridt at overgå fra en biologisk test til et milligramsprincip, men at vi endnu ikke har set overbevisende klinisk effekt ved dette.

Konklusion

Ja, vi har fået gammel medicin på nye flasker, idet man ikke på overbevisende måde kan sige, at de urinderiverede FSH-præparater er dårligere eller bedre end de rekombinante med hensyn til sikkerhed og effektivitet i behandlingen. Man kan dog sige, at det er langt lettere at håndtere de rekombinante præparater i den kliniske situation, idet de er formuleret i engangspen, der ved en kort instruktion giver en meget stor sikkerhed for korrekt dosering ved medicinen.

S

Hvor ofte skal man have sædudtømning i forbindelse med ICSI-behandlingen?
Det bedste er at have regelmæssige sædafgange, men ikke have det inden for 24 timer før sædcellerne skal bruges til ICSI.
Hvad er normale tal for en sædprøve?
Ja der er mange tal som man anvender til at vurdere en sædprøve på, men følgende retningslinjer kan anvendes. Volumen skal være over 2 ml for en afgiven sædprøve. Antallet af levende sædceller skal være over 20 mill/ml og mere end 40% skal være normale. Har manden mindre end 20 ml/ml og over 10 mill/ml kan den anvendes til insemination. Er den under 3 mill/ml skal der foretages mikroinsemination. Men det man skal holde sig for ved en sådan vurdering er, at en sædprøve kan variere fra uge til uge meget voldsomt og at en evt. feber hos manden kan skade sædcelledannelsen i mere end 72 dage.
Hvor tit skal man have samleje for at det er optimalt, hvis alt andet er i orden?
Det bedste svar er, at I skal gå i seng med hinanden når I har lyst. Det virker ikke at foretage "Pligt-samlejer" lige efter en ægløsningstest. Ellers 2-3 gange om ugen.
Udflåd og IVF behandling?
Normalt får kvinder i en hormonstimuleret cyklus lidt mere udflåd end normalt. Dette kan man ikke gøre noget ved, - men begynder det at ændre farve eller lugt, skal man søge hjælp hos en læge.
Spindel apparat, hvad er det?
Spindelapparatet er det system af små fine tråde, som hiver kromosomerne fra hinanden når ægget skal reducere sit antal af kromosomer, så der bliver plads til mandens sædceller´s kromosomer. Eller sagt på en anden måde, det system som deler halvdelen af kvindens kromosomer fra, så det kommende barn ikke får for mange kromosomer. Dette apparat er netop det system, som tager skade med alderen. Således vil kvinder med højere alder (over 37 år) have flere fejl i sit spindelapparat og derfor også have flere æg med kromosom fejl. Derfor er der udviklet et mikroskop, som kan se dette spindelapparat uden at skade æggene. Dette mikroskop giver så lægen mulighed for bedre at se på æggene og udvælge de rette til oplægning.
Hej Svend!
For mange par er der en lille sandsynlighed for, at man bliver spontan gravid ved den ægløsning, som finder sted inden nedregulering. Jeg har fået at vide, at det sker nogle gange hvilket kan vise sig ved, at menstruationen ikke kommer.

Kan en sådan graviditet overleve?

Kan man evt. tage en HCG blodprøve ca. en uge efter ægløsning for at sikre sig, at der ikke er sket en spontan befrugtning? Det ville jo være ærgerligt og spild af ressourcer at gå i behandling hvis man er gravid!

Mange tak på forhånd!
Ja det er rigtigt at 1/2 % af vores patienter bliver spontant gravide under nedreguleringen. Dette opdager vi ved, at der ikke kommer en menstruation efter 14 dages nedregulering. Så tager vi en graviditetstest og er patienten gravid stopper vi bare alt behandling. Dette skader ikke graviditeten på nogen måde
Hej Svend
Jeg har læst nogle indlæg på patient-debatten hvoraf det fremgår at flere er sygemeldt op til 14 dage efter ægoplægning, hvis de har tungt fysisk arbejde ( de tilfælde som der refereres til er plejehjem og daginstitution). Er det normal procedure hos jer, at man skal sygemeldes 14 dage efter, hvis man har tungt, fysisk arbejde? Grunden til jeg spørger er, at jeg selv er sygeplejerske og ikke er blevet anbefalet dette på min klinik. Hvad er jeres politik omkring nødvendigheden af sygemelding efter æg-oplægning?
Dette er altid et lægeligt skøn, men i de aller fleste tilfælde betyder ikke noget, at man går på arbejde efter en ægoplægning, men har man været meget overstimuleret og har æggestokke, som er meget store, er det ofte vi sygemelder, men ikke i en ukompliceret IVF behandling

T

Hvordan udregner man terminsdato - går man ud fra ægudtagningsdagen eller ægoplægningsdagen?
Du skal lægge 38 fulde uger til din ægudtagningsdato.
Jeg venter tvillinger (er i 14 uge) og har læst, at efter 12 uge er abortrisikoen ca. 2%, gælder det også for os tvillinge-gravide?
Statistisk set er der en lille overrisiko, men de 2% holder
Jeg er gravid og har været hos tandlægen og fået trukket en tand ud med bedøvelse. Jeg er i tvivl om hvorvidt bedøvelsen kan være skadeligt for fosteret.
Det betyder ikke noget, når bare du har fortalt tandlægen, at du er gravid. Så anvender han den rette medicin.
Hvordan undgår jeg at blive smittet med toxoplasmose, nu hvor jeg er blevet gravid?
Inficerede katte smitter via afføringen, hvorfor man bør lade en anden ordne kattebakken mens man er gravid. Mht. harer er der tale om et andet stadie af parasitten, hvorfor man smittes ved at indtage kød, der ikke er varmebehandlet godt nok. Lam, svin osv. er også her en risiko. Men vi taler meget små risici. Ca. 20 % af alle gravide er immune pga. tidligere smitte, hvilket en blodprøve kan vise. Så man kan godt kæle med fx kaninen, hvis man samtidig overholder den almene hygiejne mht. håndvask bagefter osv. Du kan læse mere på http://www.ssi.dk/.
Hej Svend

Hvor vigtigt er det at man tager suprefact (og de andre præparater) på præcis samme tidspunkt hver dag?

Gør det noget at når man fx. tager det kl. 22.00 hver dag, men så en enkelt gang får taget det en time for sent?
Nej bare der ikke er mere end 5 timer mellem tidernes variation

U

Kan en urinvejsbetændelse betyde noget for mine chancer ved IVF behandling?
En almindelig urinvejsinfektion som du pådrager dig under IVF behandling betyder ikke noget for din behandling, og skal bare behandles som alle andre urinvejsbetændelser af din egen læge
Er der nogen urter der kan hjælpe på fertiliteten?
Vi ved faktisk meget lidt om fertilitet og forskellige naturprodukter. De fleste mener vi ikke på nuværende tidspunkt har nogen effekt. Dog må man advare mod specielt de urter, der indeholder stoffer, som ligner de kvindelige kønshormoner. Dette kan ødelægge behandlingerne. På den anden side findes der i Kina mange forskellige urtete produkter som anvendes også i Danmark uden at jeg har set det skader patienterne.

V

Hvad er de generelle anbefalinger omkring vitamintilskud?
Fra du planlægger at blive gravid til du er 3 måneder henne i graviditeten anbefales det, at du får et tilskud på 400 mikrogram folsyre dagligt. Folsyre er en slags B-vitamin, som forebygger visse typer misdannelser af hjerne og rygmarv.

Folsyretabletter kan købes i håndkøb hos Matas, i supermarkeder og på apoteket. Derfor skal du sikre dig at der i de vitaminpiller er den tilstrækkelige mængde folinsyre.
Hvad er et vindæg og kan man se, at et æg er et vindæg inden ægoplægningen?
Et vindæg eller blighted ovum er et fosteranlæg, hvor de celler i ægget, der skulle danne fostret er gået til og kun moderkagecellerne vokser videre. Dette kan man ikke se på ægget før det lægges tilbage.

W

X

X-kromosomet, hvad er det?
Ja vi har to grupper af kromosomer, dem vi kalder autosomerne og så kønskromosomerne. Kønskromosomerne benævnes X og Y kromosomerne. Hvis en person i alle sine celler har 2 X kromosomer er personen en pige. Har personen et X kromosom og et Y kromosom er personen en dreng. Ca 2 % af den ufrivilligt barnløse befolkning har defekter i X eller Y kromosomerne, som kan forårsage barnløshedsproblemer.

Y

Y-kromosomet
Mænd har et Y kromosom og et X kromosom. På Y kromosomet kan der være mangler, de såkaldte Y-deletioner. Disse kan være direkte medvirkende til mandens dårlige sædproduktion. Derfor kan man nogle gange undersøge mænd om de har disse defekter på Y-kromosomet og på denne måde finde en forklaring på den dårlige sædcelle produktion

Z

Zona Pellucida hvad er det?
Zona pellucida er det æggeskal der omgiver ægget indtil det sætter sig fast efter klækningen.

Æ

Hvor mange æg er det perfekte at tage ud ved IVF?
Generelt for almindelige IVF/ICSI kvinder er alt mellem 2 og 8 æg godt.
Hvor lang tid efter æg oplægningen skal man passe på med at løfte tunge ting?
Når det er gået mere end 5-6 dage siden æg oplægningen betyder det intet, da ægget nu sidder fast og du kan leve normalt.

Læs mere i artiklen "Hvad sker der efter ægoplægning?"

Gør det ondt at få taget æg ud, hvad gør I, for at jeg ikke mærker noget?
Normalt er det ubehageligt men gør ikke ondt. Dog er der enkelte kvinder, der ofte pga. tidligere operationer etc. får smerter, som vi så behandler med stærkt smertestillende medicin. Men generelt er ægudtagningen til at holde ud.
Vokser æggene 2 mm i døgnet efter ægløsningssprøjten og indtil de skal ud?
Ja det er rigtigt.
Hvis man har æg nok, hvor mange må man så få frosset ned? Må man donere resten væk, eller er der et max antal man donerer?
Der er ingen praktiske eller lovlige grænser for hvor mange æg, man må få i fryseren eller donere bort. Generelt er det sådan, at først prioriterer lægen 2 æg til oplægning og herefter et antal til fryseren. Er der over 8 æg, kan man så diskutere ægdonation.

Ø

Å