Vægttabs læring fra Ridesporten

Hvad kan ridesporten lære os om vægttab?

Leder af Copenhagen Fertility Centers klinik for vægttab dr. Med. Svend Lindenberg har været en tur på stutteri i Bonn og fik noget god viden med hjem om, hvordan man kan holde vægten ved regelmæssighed i hverdagen. Selvom der her var tale om heste, støtter resultaterne helt op om de erfaringer, vi har fra vores behandlinger af overvægt i forbindelse med fertilitetsbehandlinger hos mennesker.

Denne lille historie er et sammenkog af den viden, Svend tog med sig hjem fra turen til Bonn. Den er samtidig en introduktion til den behandling, vi nu tilbyder på vores vægttabsklinik i Skodsborg, og selvom vi ser ligheder i behandlingen af heste og mennesker, så stopper sammenligningen også der.

Emne: at kunne holde vægten nede efter et vægttab.

Baggrund.

Mere end 90% af de personer, som gennemfører et vægttab, tager på igen inden for relativt kort tid.

Årsagen til at vægten stiger igen er primært betinget af centrale biologiske mekanismer i hjernen, musklerne og tarmen.

Alle disse forsøger at få kroppens vægt tilbage til udgangspunktet. For de personer ,som oplever det, er det pludselig sult også kaldet “craving”. Ligeledes opleveren man uro, rysteture, svært ved at sove og dermed træthed. Altså en situation, hvor man ikke kan yde sit bedste.

Her kan vi lære meget fra hestesporten. Her er konstant vægtregulering og samtidigt at holde hesten i god form vigtigt. De må ikke være trætte, og de skal have lyst til arbejde.

Hvordan opnår man en tilstand, hvor vægten ikke længere er et problem?

Der er i hesteverdenen 3 vigtige

elementer:

• Kost

• Regelmæssighed i dagen

• Motion

Kosten:

Det hele hænger sammen, så kost, regelmæssighed og motion påvirker hinanden, men jeg vil alligevel gennemgå dem hver for sig og så til sidst samle det sammen.

Det er rigtigt, at spiser man mere end man forbruger, øges vægten. Problemet er bare, at noget mad tager flere kalorier med ind i kroppen end anden mad. Kroppen reagerer forskelligt. Ligeledes vil tarmens bakterier både nedbryde maden forskelligt og regulerer sultcentret på forskellige måder.

For mange er insulin resistensen og inflammationen i kroppen ikke væk i den første tid efter vægttabet. Derfor er sammensætningen af maden vigtigt. Ofte er en kost med få kulhydrater men mere fedt, protein og fiber en god ide. Fordi sundt fedt, proteiner og fibre giver en langsommere energi end sukker og kulhydrater. Dermed har man energi længere og et mere stabilt blodsukker og oplever derfor ikke at blive sulten hurtigt efter, man har spist.

Denne balance kan en diætist hjælpe med. Men det skal ikke stå alene.

Regelmæssighed

Med skiftende arbejdstider, uensartet døgnrytme og dårligt planlagte spisetider får man ofte for mange kulhydrater og dermed for mange kalorier. Yderligere reagerer kroppens funktioner i den retning , at man bliver mere sulten og træt hele tiden. Derfor er en fast rytme vigtig. Ved uregelmæssighed arbejder alle kroppens “ure” pludseligt mod hinanden, og dette medfører næsten altid en løbende små spisning mellem måltiderne. Når søvnrytmen forstyrres, lægger man også ofte et ekstra måltid ind. Det vigtige her er, at kroppen ikke får ro og hele tiden arbejder for at få mad. De rolige tider uden sult udebliver simpelthen, hvis ikke man har en ordentlig rytme.

Motion

Motion kan mange ting, og det væsentlige er ikke kun de kalorier, der forbrændes under selve motionen. Tænk på at det ville kræve en 5 km løbetur bare at forbrænde én Mars-bar. Men motion kan noget andet. Ved at belaste musklerne rimeligt mere end 45 min 3 gange om ugen, sker der noget med biologien i koppen. For det første bliver musklerne bedre til at optage de kalorier ,du spiser, så det ikke lagres som fedt på din mave. For det andet nedsættes mængden af insulin, du bruger, så kroppen ikke bliver så stresset (insulin er også et stress hormon). Ligeledes ændres bakterierne i tarmen, så de ikke sender stoffer ind i boldbanen, der øger irritationen i din krop.

Så selv om du ikke kan brænde alle de overflødelige kalorier af, så ændrer motion din “lyst” til mad, og dermed hjælper motion med at regulere dit indtag. Det kan godt betale sig ikke kun at konditræne men også lave noget styrketræning. Det behøver ikke betyde, at man skal stå og løfte vægte i et fitnesscenter, man kan komme meget langt med kropsvægt og evt. et par elastikker derhjemme. Fordelen ved styrketræning er, at muskler øger basis forbrændingen, og ved at øge muskelmassen øger man helt automatisk også sin forbrænding. Man behøver ikke ligne et muskelbundt, før det virker, selv en lille øgning i muskelmasse har stor betydning. Muskler vejer mere end fedt, så man skal ikke fortvivle, hvis man i starten tager lidt på, når man begynder at træne. Det er fordi, der kommer flere muskler, og i takt med at forbrændingen stiger, vil fedtet forsvinde og vægten falde.

Hos heste ses de bedste resultater ved netop at styre kosten, regelmæssigheden og motionen.

Hvad er så nyt, og hvordan kan vi på Copenhagen Fertility Center så bedre hjælpe end for et par år siden ?

Ja krumtappen i vægtreduktion og at kunne holde, den er alt det vi har nævnt, men at gennemføre det er ofte meget vanskeligt. Selv når en person fokuserer på diæten, regelmæssigheden og motionen kommer der et tidspunkt i kuren, hvor man står stille eller begynder at tage på igen. Det oplever mere end 90% af alle på slankekur.

Her er det så at specielt udviklet medicin til regulering af blandt andet sukker omsætningen kan gøre en forskel.

På Copenhagen Fertility Center hjælper vi med alle aspekter af vægttabs behandlingen, men yder også medicinsk støtte for netop at undgå de kendte nederlag. Både under vægttabet men også i lang tid efter for at hindre kroppens biologiske processer, der vil have vægten op.

På kurset i Bonn så vi specielt på effekten af regelmæssighed og motions indvirkning på vægten og velværen.

Konklusion

Over 90% af alle der ønsker et vægttab kan gennemføre det, men stort set alle tager på igen. Ved at supplere kost, livsstils ændringer og motion med medicinsk behandling, kan man nå meget længere. Denne medicin er ny og banebrydende for overvægt behandlingen. Meget få kan gennemføre et vægttab og holde det uden denne nye medicin. Hos hestene styres dagen, men hos mennesket er der mange forstyrrelser i dagen, som netop forstyrrer en vægt regulering. Derfor kan medicinsk behandling være på sin plads.

Copenhagen Fertility Center har flere års erfaring med vægttab og nyere medicinsk vægttabs behandling.

Referencer.