Bliv sæddonor hos CFC

Copenhagen Fertility Center har udvidet så det er muligt at blive sæddonor hos os.

Vi håber at kunne tilbyde vores patienter bedre mulighed for at finde en donor, der matcher deres ønsker samt give mænd, der gerne vil donere, de bedste muligheder for at hjælpe andre og få en god kompensation for det.

Hvad kræver det at blive sæddonor?

I Danmark er mellem 8-10% af en fødselsårgang blevet til ved hjælp fra fertilitetsklinikker. Mange af dem er lavet med hjælp fra en donor. Som sæddonor gør du virkelig en forskel for mænd og kvinder i en svær situation.

Selvom man er normal sund og rask, kan det være svært at vide om ens sædkvalitet er egnet til at man bliver sæddonor. Der er kun en måde at finde ud af det på, så for ikke på forhånd at udelukke potentielle donorer har vi kun nogle få krav:

  • Du skal være mellem 18-45 år
  • Du skal være bosat i Danmark og have et dansk cpr nummer
  • Du skal være sund og rask
  • Du eller nogen i din nære familie må ikke lide af alvorlige arvelige sygdomme
  • Du må ikke have doneret sæd til en anden sædbank

Opfylder du ikke alle af de ovennævnte krav, men er bekymret for din sædkvalitet, er du stadig velkommen til at kontakte vores fertilitetsklinik for at blive udredt på vores mandeklinik.


Bliv kontaktet


Process

Her er et overblik over den process, du skal igennem som sæddonor. Processen sikrer at du er egnet som donor samt at du er informeret om alle dine rettigheder.

  1. Du skal udfylde vores ansøgningsskema, som du finder her, - Det er hurtigt klaret.
  2. Når ansøgningsskemaet er sendt, modtager du inden for et døgn en mail og/eller et opkald fra os, om at finde en tid hvor du kan komme ind til 1. samtale.
  3. Til den 1. samtale vil du møde en læge der stiller dig spørgsmål om dit helbred og hvad du kender til din families sygehistorie og laver en fysisk undersøgelse af dig. Du skal også afgive en sædprøve, så din sædkvalitet kan bestemmes. Du får også udleveret et spørgeskema som skal udfyldes.
  4. Når vi har resultatet af din sædprøve, kontakter vi dig for at aftale en tid, hvor en læge vil give dig tilbagemelding på din sædkvalitet. Hvis prøven opfylder kravene, kommer du ind til en kort opfølgende samtale, hvor der blandt andet skal tages en urin og blodprøve. Det er helt standart og vi tester også for ting selvom du ved du ikke har dem.
  5. Hvis alt ser ok skal du havde taget en genetisk test og til en konsultation hos vores genetiker, hvor resultaterne bliver gennemgået. Denne sidste screening er for at afklare om, du skulle være bære af nogle recessive arvelige sygdomme der kunne gives videre til donorbørn. Det gøres ved at tage en blodprøve.
  6. Når vi har de sidste resultater fra helbredsundersøgelsen, og hvis alt ser godt ud, er du klar til at underskrive en donorkontrakt med CFC. I den forbindelse skal du også tage stilling til om, du ønsker en anonym eller ikke anonym. Når kontrakten er underskrevet, kan du starte på at donere, og din kompensation vil også blive udbetalt herfra. Der vil dog gå op til 3 måneder før din sæd kan blive brugt.
  7. For at sikre du forsat lever op til kravene for sæddonorer, skal der hver 3. måned aftales tid til obligatoriske blodprøver. Du skal også kontakte os, hvis du har mistanke om, at du fejler noget, der kan påvirke din sæddonation.

Det lyder måske lidt uoverskueligt, men man skal ikke lade sig afskrække, erfaringen er at det går nemt og man hurtigt er igennem.

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at sende en mail til os på info@copenhagenfertilitycenter.com eller ringe til os på tlf. +45 33 25 70 00


Betaling for sæddonation

De penge, der gives for at donere sæd, skal ses som en kompensation for den ikke uvæsentlige ulejlighed, der er forbundet med at være donor. Som udgangspunkt skal det at donere sæd være drevet af ønsket om at hjælpe andre.

Der er helt bestemt heller ikke noget galt i at se de penge, der gives for ens donationer som et kærkomment supplement til privatøkonomien.

Du får 500 kr. for en godkendt donation, 300 kr. når du afleverer donationen og yderligere 200 kr. når den er godkendt til frigivelse. Pengene vil blive indsat på din konto, med anonym afsender og du skal selv indberette det til SKAT.

Selvom det ikke er et krav, ser vi gerne, at du spiser sundt og holder dig i god form, da dette kan have indflydelse på din sædkvalitet og på, hvordan dine gener kommer til udtryk (epigenetik). Hvis du kan godtgøre, at du har øgede omkostninger for at have en sund livsstil, f.eks. medlemskabs af fitnesscentre og kantineordninger, der bruger økologiske råvarer, kan din udbetaling øges med op til 100 kr.

Yderligere bliver der også givet 200 kr. for at blive godkendt ved de kvartalsvise sundhedstjek.

Selvom man ikke må have haft udløsning i minimum 48 timer før man donerer, skulle der stadig være god mulighed for at få en fornuftig økonomi ud af at være sæddonor, uden det går ud over ens øvrige privatliv.

Pengene vil blive indsat på din konto, med anonym afsender og du skal selv indberette det til SKAT.


Åben eller lukket donorprofil?

I Danmark er der mulighed for at vælge imellem følgende donor profiler:

Anonym sæddonation

Ved anonym sæddonation kan kvinden/parret kun få oplyst donors hårfarve, øjenfarve, højde, vægt og etnicitet (basisprofilen). Der kan dog på sundhedsfaglig indikation oplyses om donors blodtype.

I mange lande er det kun lovligt at bruge anonyme donorer.

Ikke-anonym sæddonation

Udvidet profil

Hvis man på donationstidspunktet kan få flere oplysninger om donor end basisprofilen, er der tale om en udvidet profil, og donor er dermed ikke-anonym. Hos CFC kan man ud over basisprofilen få information om uddannelse, erhverv og fritidsinteresser, men donors identitet kan aldrig blive oplyst.

Åben sæddonor

Ved åben sæddonor forstås en donor, hvis identitet ikke er kendt af modtageren på donationstidspunktet, men hvor donor har givet samtykke til, at barnet kan få oplyst donors identitet, når det fylder 18 år.

Det er meget individuelt, hvilken donorprofil man vælger.

Nogle donorer vil helst være helt anonyme og vælger at dele et minimum af information om dem selv. Andre vil gerne oplyse mere om sig selv - f.eks. for at give modtagerne flere parametre at vælge ud fra. Eller for at give de børn der kommer ud af ens donationer mulighed for få et indblik i deres genetiske ophav.

Faderskab

Dansk lovgivning (LOV652) sikrer, at en donor ikke kan dømmes som far til et barn, hvis han har doneret sin sæd til et vævscenter (f.eks. en fertilitetsklinik), der herefter benytter sæden til kunstig befrugtning af en, for donor, ukendt modtager.


Hvad er god sædkvalitet?

Sædkvalitet bestemmes ud fra retningslinjer fastsat af WHO.

Indledningsvis ser vi på volumen af prøven, som minimum skal være på 1,5 ml. Efterfølgende skal prøven under et mikroskop, hvor antallet af bevægelige sædceller skal estimeres. Der skal minimum være 39 mill. sædceller i de 1,5 ml og min 40% af dem skal bevæge sig, hvis prøven skal vurderes som normal.

Sædens egnethed til nedfrysning skal også bestemmes, da det selv sagt er afgørende for, om den kan bruges til donation. Helt op til 70% af sædcellerne kan gå til under nedfrysning, og der stilles derfor store krav til mængden af sædceller i prøven.


Sædhotel / deponering

CFC tilbyder også at nedfryse sæd til senere brug for ikke donorer.

For mange mænd kan der være god grund til at få sin sæd frosset ned, mens den stadig er god. Sædkvaliteten falder uvægerligt med alderen og i kombination med arbejde og livsstil som erfaringsmæssigt nedsætter kvaliteten, kan man risikere selv at få brug for en donor, den dag det er tid til børn.

Du kan læse mere om faktorer, der indvirker på sædkvaliteten, og hvad man selv kan gøre under vores mandeklinik

Priser for at få sin sæd deponeret kan ses under priser.