Livmoder priming

Livmoder forberedelse til graviditet – også kaldet priming.

Af Svend Lindenberg

Et menneke æg (blastocyst) der sætter sig fast på livmoderslimhindenw

Vi og andre forskergrupper har i mange år haft en fornemmelse af, at en irritation af livmoderslimhinden inden ægoplægning i nogle sammenhænge kan have en god effekt på graviditetsraten i IVF behandlinger.

Denne priming (irritation af livmoderslimhinden) har man nu i flere undersøgelser prøvet at studere. I en sammenfattende undersøgelse (en såkaldt Cochrane undersøgelse) har man fundet alle de videnskabelige undersøgelser, der var gode og så studeret dem under et.

Denne Cochrane undersøgelse viser ret overbevisende at:

  1. En livmoderslimhinde biopsi i cyklus inden IVF behandlingen med ægtransplantation vil forbedre graviditetsraten betydeligt.
  2. En slimhinde biopsi taget på samme tidspunkt som selve ægtransplantationen ikke hjælper på graviditetsraten.

Resultatet fra denne undersøgelse kan læses i selve rapporten her

Der er også i RBM Online publiseret data der støtter denne behandling nu.

Disse resultater kan betyde, at vi på Copenhagen Fertility Center vil tilbyde endometrie biopsier i måneden inden behandling på kvinder med svær og uforklarlig barnløshed. Specielt kvinder, der har gennemgået mange behandlinger uden at man har, kunne se nogen fejl på æg eller sædceller, men som alligevel ikke er blevet gravide.

Proceduren hedder priming, og foregår som en ægtransplantation med et lille kateter, der indføres i livmoderen på 21. dagen i kvindens menstruationscyklus inden selve IVF behandlingen.

I undersøgelsen fra Cochrane kan man se at man i flere tilfælde kan øge graviditetschancen med op til 2,5 gange ved denne endometrie priming.