Gode resultater med Laser Assisted Hatching i forbindelse med IVF-behandling

Af Svend Lindenberg, Professor dr. med.

Et af de mest frustrerende elementer i moderne fertilitetsbehandling (IVF-behandling) for både patienter og læger er, at det desværre ikke er alle vores patienter, der bliver gravide. Lav graviditetsrate ses især blandt par, der har gennemgået mange IVF-behandlinger, eller par hvor kvinden er over 37 år. I disse tilfælde kan Assisted Hatchning være løsningen.

Assisted Hatching betyder klækning af ægget. Klækning af ægget er en nødvendighed for at ægget kan sætte sig fast i livmoderen og blive til en graviditet. Et par timer inden det befrugtede æg placeres i livmoderen, laver man Assisted Hatching, hvor vi i laboratoriet laver et lille brud på æggeskallen.

Assisted Hatching er en teknisk kompliceret procedure, og det er muligvis derfor, at man i nogle fertilitetscentre ikke oplever den samme forbedring af graviditetsraterne. Derudover er det vigtigt at foretage den rette efterbehandling.

Brug af Assisted Hatching ved IVF behandlingen har forårsaget en dramatisk forbedring i vores graviditetsresultater. Også velkontrollerede undersøgelser, på blandt andet NewYork Medical College, viser at chancerne for at ægget sætter sig fast i livmoderen forbedres ved brug af Assisted Hatching. Specielt viser det sig, at kvinder over 37 år, eller kvinder med et let forhøjet FSH (follikelstimulerende hormon) niveau i blodet på 3. menstruationsdag, har glæde af Assisted Hatching.


Med Assisted Hatching Uden Assisted Hatching
Antal behandlinger  72 43
Antal med en positiv graviditetstest 32 11
Procent gravide 44 %  26 %

Først opdagede vi, at vi med laser hatching kunne styre proceduren bedre end med den hidtil anvendte syrehatching. Det andet vi så var, at graviditetsresultaterne med assisted hatching for kvinder mellem 35 og 40 år nu er lige så gode, som de resultater vi har for kvinder under 35 år. Udover vores egne studier viser  litteraturen også, at asisted hatching forbedrer resultaterne for kvinder i alle andre aldre, hvorfor vi anbefaler denne behandling til vores patienter.

Forklaringen på succesen bag assisted hatching er, at ægget ikke bruger energi på at komme ud af æggeskallen, men sparer denne til den senere udvikling.

Der er en meget lille risiko for, at man kan skade æggene ved assisted hatching. Denne risiko er yderst minimal, når der anvendes laser assisted hatching, som vi gør. Ligeledes har det været påpeget, at der kan være en lille risiko for, at man får enæggede tvillinger ved denne procedure. Dette ses formentlig kun, hvis der laves meget store huller i æggeskallen, hvilket ikke sker ved brug af laser assisted hatching.

Hos Copenhagen Fertility Center tilbyder vi i dag laser assisted hatching til alle par:

I en Cochrane analyse fra 2006 konkluderer man, at assisted hatching virker, men at man mener,  man skal yderligere undersøge risikoen for tvillinger ved anvendelse af denne teknik.

Læs mere om IVF-behandling


Referencer:

Das S, Blake D,Farquhar C, Seif MMW. Assisted hatching on assisted conception (IVF and ICSI). CochraneDatabase of Systematic Reviews 2006, Issue 1. Art. No.: CD001894. DOI:10.1002/14651858.CD001894.pub3.

Petersen CG, MauriAL, Baruffi RL, Oliveira JB, Massaro FC, Elder K, Franco

JG Jr.

Implantationfailures: success of assisted hatching with quarter-laser zona thinning.

Reprod BiomedOnline. 2005 Feb;10(2):224-9.

Gabrielsen A,Agerholm I, Toft B, Hald F, Petersen K, Aagaard J, Feldinger

B, Lindenberg S,Fedder J.

Assistedhatching improves implantation rates on cryopreserved-thawed embryos.

A randomizedprospective study.

Hum Reprod. 2004Oct;19(10):2258-62. Epub 2004 Aug 19.

Primi MP, SennA, Montag M, Van der Ven H, Mandelbaum J, Veiga A, Barri P,

Germond M.

A Europeanmulticentre prospective randomized study to assess the use of

assistedhatching with a diode laser and the benefit of an

immunosuppressive/antibiotictreatment in different patient populations.

Hum Reprod. 2004Oct;19(10):2325-33. Epub 2004 Jul 29.

PracticeCommittee of the American Society for Reproductive Medicine.

The role ofassisted hatching in in vitro fertilization: A review of the 

literature.

Fertil Steril.2004 Sep;82 Suppl 1:S164-5. Review. No abstract available.

Frydman N.

Assistedhatching: procedure and effectiveness

J Gynecol ObstetBiol Reprod (Paris). 2004 Feb;33(1 Pt 2):S25-8. Review.

Sallam HN, SadekSS, Agameya AF.

Assistedhatching--a meta-analysis of randomized controlled trials.

J Assist Reprod Genet. 2003 Aug;20(8):332-42.