Spindel mikroskop i Copenhagen Fertility Center's laboratorie

Copenhagen Fertility Center har som den første Fertilitetsklinik i Danmark og hidtil eneste, købt og installeret et Spindel mikroskop. Ved hjælp af dette kan vi nu påvise, om ægget har et spindelapparat (det apparat der holder kromosomerne på plads).

En af de store udfordringer i et IVF laboratorium i dag, er at optimere dyrkningen af æg, og herefter udvælge de bedste til oplægning i kvinden. Vi ved fra undersøgelser, at alderen har indvirkning på æggenes kvalitet.

Det har vist sig, at æggene hos ældre kvinder, det vil sige over 37 år, ofte har problemer med kromosomerne.

Man skal forestille sig, at æggets kromosomer hænger på en bestemt måde, på lange snore i ægget. Disse snore svækkes, når kvinden bliver ældre, for til sidst at knække. Ægget kan herefter ikke fordele kromosomerne korrekt, - og ægget får derfor en kromosomfejl.

Fejlen afspejler sig i æggets udseende og reproduktionsevne. Man har i mange år brugt et almindeligt mikroskop, til at udvælge de ”rigtige” æg. Et almindeligt mikroskop kan imidlertid hverken se eller bedømme de forhold, som virkelig tæller i æggets udvikling, nemlig dets kromosomer, disses placering, æggets delingsmekanismer og kvaliteten af æggeskallen. Dette kan kun alene ses med et Spindel mikroskop.

Med det nye Spindel mikroskop kan vi vurdere følgende i ægget, uden at skade det:

1) Modningsgraden

Vi kigger efter og vurderer modningsgraden og organisationen af de vigtige kromosomer i de første delinger lige før og efter befrugtningen. Hvis æg ikke har et spindelapparat, ved vi, at kvindens chance for at opnå graviditet er mindre, end hvis der er et spindelapparat.

2) Positionen afspindelapparatet

Spindelapparatet er æggets vigtigste ”last”, det er her kromosomerne er. Det er derfor meget vigtigt, at de ikke ødelægges. Når vi laver ICSI, injicerer vi en sædcelle i ægget. Under denne procedure kan kromosomerne skades, da de ikke kan ses gennem et almindeligt ICSI mikroskop.

Derfor er indførelsen af Spindel mikroskop i vores klinik, en fantastisk hjælp for os i laboratoriet.

3) Kvaliteten på æggets kromosomarrangement

Vi ved i dag, at mere end halvdelen af de æg vi tager ud på kvinder mellem 37-40 år, har kromosomfejl. Det ville være rart, hvis man kunne lave en kromosomtest på alle æg, og specielt hos ældre kvinder. Det kan man desværre ikke. Men man kan komme meget langt ved at se på æggets spindelapparat. Hvis dette er normalt, er der en stor sandsynlighed for, at også kromosomerne i ægget er normale. Dette er specielt interessant for kvinder, der har været mange IVF-/ICSI-behandlinger igennem, uden resultat. Hvis man på disse kvinders æg med det samme kan få oplysninger om spindelapparatet, dets tilstedeværelse og kvalitet, kan man vurdere kvindens chance og give en mulig forklaring, på de mange forgæves IVF-/ICSI-behandlinger.

Mette Munk er en af Danmarks mest erfarne inden for fertilitetsbehandling, og underviser laboratorier i hele verden, så de kan forbedre deres resultater. Mette har arbejdet med vores Spindel mikroskop i et stykke tid, og hun er begejstret for de nye muligheder Spindel mikroskopet giver, for at optimere laboratoriearbejdet.

Vi mener, at vi med denne nye mulighed kan forbedre kvaliteten af vores arbejde, og hæve graviditetsraterne ved barnløshedsbehandling.

Resultater fra vores arbejde er allerede præsenteret i Geneve, ved Verdensmødet for IVF i april 2009.