Fedme er til at behandle

Fedme, hvad kan vi gøre

Hvorfor overvægtige efter vægttab tager på igen.

Af Svend Lindenberg.

Copenhagen Fertility Center.

Et af de store problemer ved vægttab er, at de fleste overvægtige efter en periode igen tager på og måske når over den udgangsvægt de, havde før vægttabet.

Mange har forklaret dette med dårlig livsførelse, lille selvværd, eller manglende vilje til at stå imod.

I dag ved vi, at dette ikke altid er sandt, men at den overvægtiges krop af forskellige årsager søger tilbage til den samme vægt.

Det at være overvægtig kan skyldes flere ting, som f.eks. arv. Medvirkende faktorer i generne er en kendt årsag. Forskere ved, at overvægt hænger sammen i familier og forskere fandt 32 gener som havde sammenhæng med fedme. Disse gener har også sammenhæng med dispositionen til type 2 diabetes. Ifølge Timothy Frayling fra Exeter Universitetet har man fundet ud af, at et bestemt gen, FTO, havde en 30% højere risiko for overvægt. Og havde en person to af disse gener, havde vedkommende også den dobbelte risiko på 60% for overvægt.

Ikke nok med dette, man fandt også, at 65% af befolkningen i Europa har mindst et af disse gener.

Et andet og endnu større problem er, at de mennesker, som taber sig og forsøger at holde vægten nede, skal spise mindre for at holde en given vægt end personer, der altid har haft denne lave kropsvægt. Det ser ud til, at personer efter et vægttab laver om på deres muskler, så de forbrænder op til 30% mindre energi pr. arbejdsenhed, end mennesker der aldrig har været på en slankekur.

Således skal en person med en normalvægt efter vægttab måske spise 400 kilo kalorier mindre end en person uden vægttab.

Problemet er endnu større for nogle af vores patienter, hvor denne stofskifteændring allerede sker efter personen har tabt bare 10% af sin udgangsvægt. Ofte er det her de går i stå i vægttabet og mister motivationen.

Dette forklarer, hvorfor mange igen tager på, selv om de ikke ønsker dette.

Hermed skal man ikke opgive tanken om at tabe sig, men det er vigtigt at fortsætte sin kur efter vægttabet er på plads. Hvor længe er der i dag ingen som ved, men det drejer sig formentligt om år.

Det er derfor vigtigt ikke at give op, når vægttabet ikke indfinder sig. Måske er det for den person vigtigere at motionere, leve sundere og så måske acceptere sin overvægt.

Motion har nemlig også hos overvægtige mange gavnlige virkninger, såsom mindre risiko for cancer, mindre risiko for blodpropper etc.

Men med det vi ved i dag, er overvægtsproblemet primært afhængigt af den genetiske disposition og i hvor lang tid man har været overvægtig.

Ligeledes giver det både læger og de overvægtige et mere rationelt grundlag for behandling, når nu vi kender den biologiske mekanisme bag fedmesygdommen bedre.

På baggrund af denne nye viden foretager vi på Copenhagen Fertilty Center en sygdomsorienteret behandling af fedme problemet hos vores patienter. Dette er en evaluering af deres insulin resistens, deres fedme type, og vi behandler med en bred vifte af muligheder, strækkende sig fra gode råd, motion, diæter og medicinsk behandling.

Den medicinske behandling retter sig mod de basale mekanismer vi i dag kender til fedme sygdommen, der ofte hænger sammen med insulin resistens og type 2 diabetes.

Det er således ikke dovenskab og ugidelighed, der er hovedårsagen til fedmeproblematikken, men ofte gener og manglende viden om fedme stofskiftet. Og dette kan man gøre noget ved.