Uforklarlig barnløshed (Infertilitet)

Udarbejdet af professor dr. med. Svend Lindenberg

Definition og diagnose

Uforklarlig barnløshed er en diagnose lægen når frem til, hvis der ikke ved udredning og undersøgelser er fundet nogen årsag til barnløshedsproblemet hos parret. Dette betyder ikke, at der ikke er en årsag, men kun at vi læger på nuværende tidspunkt ikke kan finde årsagen. Det drejer sig om 10-15% af de par, der henvender sig til barnløshedsbehandling.

Det almindelige undersøgelsesprogram for kvinden indeholder ofte følgende undersøgelsesmetoder:

Ligeledes bliver manden undersøgt med:

Sædanalyse og evt. hormonprøver.
Undersøgelser, der forsøger at bestemme sædcellernes evne til at gå igennem slimproppen i kvindens livmoderhals, morfologiske (udseende) undersøgelser på sædcellerne kan være retningsgivende, men er ofte ikke vejledende. Problemet med befrugtningsevnen for sædcellerne finder man evt. først ved en senere reagensglasbehandling, hvis æggene ikke lader sig befrugte med mandens sædceller.

Andre faktorer

Afgørende faktorer som man skal tage med i sine overvejelser og planlægning ved behandling af uforklarlig barnløshed er:

Unge par har en graviditetschance pr. cyklus på ca. 20%. I modsætning har par med uforklarlig barnløshed, som har været infertile i mere end 3 år en spontan graviditetschance på kun 1-2%.

Det er også klart, at aldringsprocessen hos kvinden er associeret med en forringet fertilitet og øget antal tidlige aborter, specielt efter kvinden er blevet 35 år. Derfor er det specielt vigtigt for denne aldersgruppe af kvinder, at man tester kvindens såkaldte ovariereserve. Dette gøres med blodprøver på en af dagene mellem dag 3 og 5 i menstruationscyklus. Her måler man hormonerne FSH, LH og østradiol.

Infertile par med en kvindelig alder på over 35 år skal opfordres til aktivt at få behandling, hvis de i mere end 6 måneder har forsøgt at blive gravide uden resultat - eller hvis de har et kendt problem som f.eks. endometriose, uregelmæssige blødninger eller tidligere operationer i maven.

Behandlinger

Der er ingen enighed mellem læger om den bedste behandling for alle par med uforklaret barnløshed, idet mange par med mellem 1-2 års uforklaret barnløshed spontant får børn.

Men ofte anvender vi her i Danmark den behandling, at vi først giver kvinden en mild form for ægmodningsbehandling med hormoner og så inseminerer vi kvinden med mandens sæd, præcis når hun har ægløsning. Denne form for behandling, også kaldet intrauterin insemination (IUIH) tilbydes parret op til 3-6 gange. Herefter overgår de til reagensglasbehandling (IVF-behandling).

Resultater

Aktuelle forskningsresultater viser, at man med ovennævnte behandlingsregi opnår samme eller formentlig lidt bedre resultater end ved andre former for kendt årsag til barnløshed. Således opnår omkring 60-70% af parrene at få mindst ét barn med hjem efter endt behandling.

Andre overvejelser og forskningsresultater

I de senere år har der været en intens forskning indenfor netop uforklaret barnløshed. Man kunne læse sidste år i et anerkendt engelsk tidsskrift, at nogle specielle gendefekter hos kvinder medførte, at deres livmoderslimhinde ikke kunne fastholde det befrugtede æg. Det er stadig for tidligt at sige, om disse resultater kan medføre en bedre behandling.

I et dansk forskningsprojekt har man undersøgt en stor del uforklarligt barnløse par. Man har specielt set på mændenes sædceller og fundet, at en del af de par man har benævnt uforklarligt barnløse, formentligt har en speciel defekt i sædcellerne. Denne defekt (kaldet apoptosis) medfører, at sædcellerne ikke selv kan befrugte æggene korrekt, men at man efter mikroinjektion får gode resultater. Dette til trods for, at alle andre undersøgelser på manden, inklusiv den almindelige sædanalyse, viser at manden er normal.

Hvorfor virker behandling så?

Som ordet selv siger, så kan vi ikke forklare, hvad der er galt med det uforklarligt barnløse par, men flere forhold bør man nok tænke på, når man forsøger at forklare, hvorfor behandlingen virker.

Ægløsningsproblemer: Det kan være, at selv om kvinden på alle måder ser normal ud, at selve ægløsningsmekanismen ikke fungerer optimalt og skal have hjælp af lidt hormoner for at æggene frigøres helt fra æggestokkene og kan komme i kontakt med sædcellerne.

Sædcellens vej igennem kvindens kønsorganer: Det kan også være, at selv om sædcellerne ser normale ud og bevæger sig rigtigt, ikke lever særlig længe oppe i kvindens æggeledere. Kvinden kan have nogle modstoffer, der slår sædcellerne ihjel eller der er en ukendt defekt i sædcellerne. Normalt lever sædcellerne i op til 2 dage i kvindens æggeleder, og ligger ligesom og venter på at ægget kommer. Men hvis de dør inden for få timer, hjælper det ikke, at man har haft samleje om aftenen og kvinden normalt har ægløsning om morgenen.

Hvis I ønsker straks at komme i behandlig for ufrivillig barnløshed tilbyder Copenhagen Fertility Center en gratis og uforpligtende konsultation med en læge.

Bestil tid - klik her eller ring 33257000