Nyt om PCO og insulin resistens

Nyt om PCO og insulin resitens

Det nye element i PCO og insulin resistens.
 
Helt ny forskning med konsekvens for PCO behandlingen.

Man har i mange år vidst at PCO tilstandene i nogen grad arves fra forældrene til barnet, men ikke altid. Ligeledes ved man, at PCO tilstandene kan opslå uden arvelig disposition.

I de senere år er man blevet kendt med at fedtvævet omkring taljen spiller en rolle. Således inducerer det såkaldte centrale fedt insulin resistens, som jo er en af hovedårsagerne til PCO. Man kan således se en forværring af PCO tilstandene når en PCO kvinde tager på. Ligeledes kan PCO symptomerne blive mindre ved at lade en overvægtigkvinde med PCO tabe sig.

Vi ved også at p.g.a.samspillet mellem muskler, fedtvæv og insulin resistens kan man ved at motionere nedsætte en insulin resistens betydeligt.

Alligevel er der flere forhold som gør at tingene ikke helt passer samme. For hvorfor er der kvinder uden genetisk disposition, der er tynde og som motionerer, der har insulin resistens ?

Ligeledes kan man spørge, hvorfor udvikler PCO tilstandene sig så pludseligt og ofte i sammenhæng med andre sygdomme som karsygdomme og sukkersyge ?

Denne gruppe af livsstilssygdomme har netop det tilfælles, at de kan ligesom insulin resistens udspringe af en inflammatorisk tilstand i tarmen og dens nære omgivelser.

Det er først indenfor de senere år at man har fået idéen om, at inflammationstilstand i tarmen kan have en betydning for insulin resistens. I videnskabelige undersøgelser har man vist at specielt kost med meget fedt og kulhydrater ændre tarmens bakterier i en dårlig retning. Disse bakterier laver toxiner (små stykker fedt og sukker stykker), der ændre på den immunologiske balance i tarmens og vævet udenom. Dette ændre hele det immunologiske apparat som i sidste ende kan forårsage insulin resistens og mange andre sygdomme.

Det er derfor vigtigt ikke alene at se på vægt regulering, motion og direkte behandling af insulin resistensen med for eksempel metformin, men måske også gå ind i en nærmere analyse af den bakterieflora vores PCO patienter har i tarmen. Her kan måske findes en forklaring på, hvorfor enkelte PCO patienter ikke opnår de ønskede mål ved behandlingen.

Måske skalbestemmelse af bakterier og antibiotikabehandling være endnu et nyt tiltag i behandlingen af PCO.

Dyre eksperimentelle undersøgelser har allerede vist at specielle bakterier forårsager insulin resistens.

Denne nye viden forklarer også bedre hvorfor man som PCO kvinde skal spise såkaldt lav glycæmisk, altså ikke pasta og hvidt brød f.eks. netop disse fødevare regulerer bakterierne i en uheldig retning.
Vi på Copenhagen Fertility Center følger denne udvikling nøje ogvil i den kommende tid skrive mere om denne revolutionerende nye viden på fedme på PCO området.