Blastocyst dyrkning

Hvad kan man opnå ved blastocyst kultur

Af Svend Lindenberg, Copenhagen Fertiltiy Center

Ved IVF/ICSI behandlingen tager man  ubefrugtede æg ud fra æggestokkene, og befrugter dem i laboratoriet. Denne metode giver ofte anledning til, at man får mere end et æg ud.

Dette er således, fordi vi ønsker at udvælge de bedste æg, til tilbagelægningen efter et par dage, når man i laboratoriet har set, at de udvikler sig normalt.

I nogle tilfælde, viser der sig efter 2 dage at være flere pæne æg end det antal, man vil anvende til oplægningen i kvindens livmoder. Her har man så det valg,

  1. at man kan fryse de resterende pæne æg eller destruerer resten.
  2. i nogle tilfælde er der dog en anden løsning, nemlig blastocyst kultur


Et billed af en blastocyst fra Copenhagen Fertility Centers blastocyst dyrkninger. Denne blastocyst er stadigt inde for sin æggeskal


Et billed af en blastocyst der hatcher ( er ved at komme ud af sin æggeskal, fra Copenhagen Fertility Centers blastocyst dyrkninger

Blastocyst kulturen.

Hvis man forlænger den tid æggene er uden for livmoderen til ialt 4-5 dage fra fertilisationen, vil de bedste æg være udviklet til det vi kalder blastocyster. De æg som ikke er gode, er så gået til grunde. På denne baggrund, kan man så meget lettere vælge det bedste æg, til ægoplægning.

Resultaterne efter blastocyst oplægning er da også meget bedre, når man regner det antal blastocyst man lægger op, i forhold til de graviditeter man ser. Resultaterne er næsten 50 %.

Men hvorfor gør man så ikke altid dette med blastocyst kultur?

Der er en bagdel ved blastocyst dyrkning -  nemlig, at æggene ikke altid klare sig godt i længre tid uden for livmoderen, selv om de er gode. Derfor er blastocyst kultur kun noget vi gør på Copenhagen Fertilit Center, når vi har mange æg ude, og har svært ved at vælge det rigtige til ægoplægning.

Kun i de situationer med mange æg, har det vist sig, at være en god idé med blastocyst dyrkninger.

Bestil en gratis og helt uforpligtigende samtale med fertilitetslægen

KORT VENTETID! Udfyld formularen og vi vender tilbage snarest
Barnløshedsbehandling - udredning og forklaringer


Kort ventetid! Mandag til fredag 7:30 - 18:00 - Weekender 8:00 - 13:00
Vi har overenskomst med Sygesikringen. Copenhagen Fertility Center's priser og resultater.
  • The International Society for Mild Approaches in Assisted Reproduction (ISMAAR)