Hvad gør man når AMH er for høj ?

Hvad gør man når AMH er for høj?

 

Anti Müllerian Hormon også forkortet AMH kan også være meget høj. Denne mulighed opstår når der er mange små ægge blærer (follikler) i æggestokkene.

En del af de kvinder, der har en meget høj AMH har insulin restens og medfølgende polycystiske ovarier, der kan blive til polycystisk ovarie syndrom. Således har man foreslået at høje værdier i blodet af AMH kan være med til at diagnosticerer PCO tilstanden.

En anden del af kvinderne med høj AMH har ikke insulin resistens og lider ikke af PCO men har meget store æggestokke med mange follikler i. Disse kvinders æggestokke er karakteriseret ved mange follikler i hel æggestokken og ikke som hos PCO kvinderne, der har folliklerne placeret lige under ovarie kapslen i en rund ring. Denne type af høj AMH kalder vi multi follikulære ovarier eller MFO ovarier.

 

Hvad gør man med PCO og høj AMH?

Hos kvinder, der ikke har nogen symptomer på PO i form af manglende menstruationer ( og ægløsninger) , vægt problemer eller hudproblemer gør man ikke noget før de evt. ikke kan få børn uden hjælp.

Når de har symptomer, er det vigtigt at udrede for insulin resistens og kende baggrunden for denne isulin resistens.

Er Insulin resistensen alene årsaget af for stor vægt, skal vægten sættes ned og herved vil symptomerne lette. 

Er insulin resistensen begrundet i en medfødt insulin resistens med eller uden andre inflammatoriske lidelser eller i kombination, skal man se på insulin resistensen og behandle denne i kombination af medicin, motion, diæt og evt. ændring af tarm bakterierne.

Hermed opnår man bedre fertilitet og lettelse af de generende symptomer.

 

Hvad gør man når kvinden ønsker at få børn og har højt AMH?

Nogle kvinder med højt AMH har ingen ægløsning og ofte heller ikke menstruationer. I denne situation vil man korrigere for insulin resistens og vægt og er det på plads giver man en let hormon stimulation for at få en ægløsning. Ofte kan det være lidt vanskeligt, da man let kommer til at overstimulerer, da æggestokkene er meget følsomme for hormons stimulation. Derfor skal en sådan behandling foregå på en fertilitets klinik.

Man kan i meget få tilfælde være nødsaget til at brænde i overfladen af æggestokkene for at genskabe en æg løsning.

Svend Lindenberg 23.10.17

Bestil en gratis og helt uforpligtigende samtale med fertilitetslægen

KORT VENTETID! Udfyld formularen og vi vender tilbage snarest
Barnløshedsbehandling - udredning og forklaringer


Kort ventetid! Mandag til fredag 7:30 - 18:00 - Weekender 8:00 - 13:00
Vi har overenskomst med Sygesikringen. Copenhagen Fertility Center's priser og resultater.
  • The International Society for Mild Approaches in Assisted Reproduction (ISMAAR)