Laser assisted hatching

Assisted hatching er en teknologi, der hjælper ægget med at sætte sig fast i livmoderen. Assisted hatching vil sige klækning af ægget. Klækning af ægget er nødvendigt for at det befrugtede æg kan sætte sig fast i livmoderen og udvikle sig til et foster.

Før befrugtningen af kvindens æg er ægget omsluttet af en æggeskal (også kaldet zona pellucida). Æggeskallen sørger for at kun en sædcelle kan komme ind til ægget og befrugte det. Når ægget er blevet befrugtet blokerer æggeskallen for at flere sædceller kan trænge ind. Herefter holder æggeskallen sammen på cellerne i ægget. Cellerne i det befrugtede æg begynder at dele sig, først til en 2-celle og såtil en 4-celle og så videre.

Under udviklingen af det tidlige foster fra 1 celle til flercelle hærdes æggeskallen. Det er helt normalt, og har netop til hensigt at holde sammen på æggets celler. Når vi tager æggene ud af deres naturlige omgivelser, som det sker ved reagensglasbehandling og mikroinsemination, menes det at æggeskallen hurtigere bliver hård, end ved normal befrugtning.

Især mener man, at kvinder over 37 år har en tendens til at producere æg med en hårdere æggeskal. Det samme gælder for kvinder med et højt niveau FSH (follikel stimulerende hormon). Det kan påvises ved en blodprøve.

Den hårdere æggeskal kan forhindre ægget i at klække, dvs. at komme ud af skallen og sætte sig fast i livmoderen. Denne klækning er en nødvendig forudsætning for graviditet. Derfor ved vi også, at høj alder hos kvinden kan betyde, at ægget får problemer med at sætte sig fast i livmoderen. Det menes, at hårde æggeskaller er en væsentlig årsag til at mange ældre kvinder ikke har så let ved at blive gravide.

Laser hatching er én ud af flere metoder til at hjælpe ægget med at klækkes. Andre metoder er syre eller mekanisk destruktion af en del af æggeskallen. Hos Copenhagen Fertility Center anvender vi laser hatching, som på en skånsom og sikker måde svækker en del af æggeskallen. Herefter lægger vi ægget op i livmoderen, hvorpå det forhåbentlig sætter sig fast til videre vækst og udvikling.

Videnskabelige forsøg har vist, at den ene metode ikke er den anden overlegen. Æggene tager heller ikke skade af assisted hatching.

Der er for nylig lavet en metaundersøgelse, dvs. en sammenligning mellem flere relevante forskningsresultater, og konklusionen lød, at assisted hatching øger chancerne for graviditet til det dobbelte blandt den gruppe af kvinder der har flere mislykkede IVF-forsøg bag sig.

Hos Copenhagen Fertility Center tilbyder vi laser hatching i tilfælde, hvor kvinden har været igennem gentagne resultatløse behandlinger og/eller hvor kvinden er over 37 år. Ligeledes anbefaler vi, at optøede æg behandles med assisted hatching, idet det er vores erfaring, at disse æg har sværere ved at sætte sig fast i livmoderen efter optøning.

Vi foretager altid et lægeligt skøn og vurderer chancerne for et bedre resultat, inden vi foreslår laser assisted hatching.

Læs også vores artikel om gode resultater med assisted hatching.

Kilde: Journal of Assisted Reproduction & Genetics 2003 Aug.