Livsstil og barnløshed

Af Svend Lindenberg, Copenhagen Fertility Center, Fertilitetsklinik i København


Vidste du, at du selv kan forbedre dine chancer for graviditet gennem påvirkning af din livsstil?

Det er ikke alle livsomstændigheder, som er undersøgt videnskabeligt. Ikke alle undersøgelser giver resultater, som er klare, entydige og overensstemmende. Vores anbefalinger her tager udgangspunkt i gode, nyere, store og gerne danske undersøgelser på området.

Det er ikke vores intention med dette afsnit at hæve moralske pegefingre, men alene at informere så nøgternt som muligt.

Vitaminer og folinsyre

Folinsyre er et vitamin, der kan nedsætte den i forvejen lave risiko der er for at føde et barn med neuralrørsdefekt.

Allerede når graviditeten planlægges, er det en god idé dagligt at tage en vitaminpille med 400 mikrogram folinsyre. Folinsyretilskud bør fortsætte til og med 12. graviditetsuge.

Se i øvrigt folderen fra Fødevaredirektoratet: "Husk folinsyre når du vil ha' børn".

Rygning, alkohol, kaffe og overvægt nedsætter i varierende grad frugtbarheden:

Rygning

Rygning kan medføre uregelmæssig ægløsning og menstruation, og kvinder der ryger eller er udsat for passiv rygning, har vanskeligere ved at blive gravide. Chancen for at kunstig befrugtning har en effekt, er ligeledes nedsat. Således gælder det for henholdsvis ikke-rygere og rygere, at hver gang 10 ikke-rygende kvinder bliver gravide, lykkes det kun for 7 rygere.

Alkohol

Der er lidt uenighed om, hvad alkoholindtagelse betyder for frugtbarheden. Nogle udenlandske undersøgelser har ikke kunne påvise nogen effekt af moderate mængder alkohol (mindre end 5 genstande om ugen). Derimod har en nyere dansk undersøgelse vist, at selv beskedne mængder alkohol kan mindske kvinders frugtbarhed væsentligt.

Kaffe

Man skal op på fem daglige kopper kaffe, før det har nogen væsentlig betydning for, hvor længe det tager at blive gravid.

Overvægt

Mange overvægtige kvinder har svært ved at blive gravide. Årsagen til overvægt er, at deres hormonsystem forstyrres af fedtvævet. Fedtvæv omdanner nemlig en række hormoner, som har betydning for den kvindelige menstruationscyklus. Ved svær overvægt er det således ikke ualmindeligt, at kvinden helt ophører med at have ægløsning, eller at disse bliver uregelmæssige. Et andet problem for overvægtige er en større risiko for tidlige aborter. Mange opdager aldrig, at de har været gravide, fordi den tidlige abort blot kan vise sig som en lidt forsinket, kraftig menstruation.


Kilde: www.lindenberg.dk